2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Eddig kegyes volt az időjárás, kiváló minőségű szőlő várható

2015. május 24., vasárnap 13:00, frissítve: vasárnap 13:43

Az idei időjárás eddig kedvezett a villányi szőlőültetvényeknek – a hajtások naponta akár 10-15 centit növekednek. A legfontosabb munka ebben az időszakban a permetezés.

Ideális volt az időjárás eddig a villányi szőlőnek. A tél enyhe volt, tavasszal pedig annyi eső esett és annyi volt a napsütés, amennyi kellett. „Szerencsés volt az eddig eltelt időszak mind a csapadék, mind a napsütés szempontjából. Nagyon jók voltak a szakadások, nagyon intenzív volt a hajtásnövekedés. Ezekben a melegekben képes akár naponta 10-15 centit növekedni a szőlő. Ezt igazán kordában kell tartani, és rohanunk a szőlő után a munkálatokkal” – mondta Riczu Tamás villányi borász.

Az ültetvényeken a legfontosabb munka most a permetezés. Van olyan terület, ahol már másodszor-harmadszor mennek végig a traktorok. „Ez a kéthetente eső, majd utána meleg, ez abszolút kedvező, de én azt gondolom, hogy az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy ha ilyenkor meg tudjuk védeni a növényt és a szőlő augusztusra eljut oda, hogy a növényvédelem tekintetében semmiféle probléma nincsen, akkor mégiscsak az a fontos az évjárat tekintetében, hogy az augusztus és a szeptember miről szól. Akkor van szükség nagy melegre” – mondta Günzer Zoltán borász.


A gazdák a 2015-ös évjárattal kapcsolatban bizakodók. Azt mondják, ha nem jön közbe valami rendkívüli esemény, jégverés vagy hosszabb hűvös idő, akkor kiváló minőségű szőlőt szüretelhetnek az ország egyik legismertebb borvidékén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!