2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Drágább lehet a kenyér, de még ne találgassunk

Hír TV

2018. június 28., csütörtök 19:59

Drágul a búza, a termés rosszabb, mint tavaly volt. A kenyér ára is emelkedhet, bár a pékek érdekképviselete korainak tartja a találgatásokat.

A szeszélyes időjárás bőséges fejtörést okozott a gazdáknak. Az év első hónapjaiban az átlagnál majdnem 30%-kal több csapadék hullott, majd jött a szokatlanul meleg április.

„Kevesebb búza, kevesebb árpa lesz. Inkább a tavaszi vetésű növényeket viselte meg ez a hőhullám, ugye, a fejlődésük kezdeti szakaszában érte őket ez a hősokk, ennek következtében ott lesz nagyobb kiesés. Mi úgy gondoljuk, hogy 2-3 ezer forinttal növekednek az árak, jelenleg annyival magasabbak az elmúlt évekhez képest, tonnánként. Ez nagyon fontos, és nagyon szükségünk van arra, hogy ez a pici áremelkedés kompenzálja a kiesést” – mondta a Hír TV-nek Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. 

Magyarországon 950 ezer hektáron termesztenek búzát, a termés nagy részét még nem aratták le. A mezőgazdasági államtitkár becslése szerint az össztermés 5 millió tonna kürül alakulhat, ami kevesebb a tavalyinál.

„A búza az egy alkotóelem mondjuk a kenyérben is, körülbelül talán 20 százaléka annak a költségnek összességében a kenyérben az az alapanyag, amely a mezőgazdasági termelőktől jön” – mutatott rá az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Feldman Zsolt. 

A Pékszövetség illetékese nem állt kamera elé, arra hivatkozott, hogy korai lenne az árakkal kapcsolatban nyilatkozni. Egyes pékek 10-20 százalékos emelést terveznek.

„A munkabéreket folyamatosan emelnünk kell. Ezen kívül értesültünk már egy jövőben liszt áremelkedésről, ami körülbelül tíz százalékosra van jósolva, azonkívül az euró árfolyamának az emelkedése is befolyásolja a beszállított alapanyagoknak az árát és azok is emelkedni fognak” – közölte a Sváb Pékség tulajdonosa, Nick Sebestyén.

A kormány az elmúlt években több alapvető élelmiszer áfáját is 5%-ra csökkentette. A kenyér nincs köztük.

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!