2023. 10. 01. Vasárnap Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Deutsch: Látszódni fog az áfacsökkentés

Hír TV

2018. január 2., kedd 13:32, frissítve: kedd 22:29

Az internet áfatartalmának csökkentése a felhasználói tarifákban is meg fog jelenni – jelentette ki Deutsch Tamás.

Egymást érték a tömegtüntetések 2014 őszén, fél évvel az Orbán-kormány újraválasztása után. Az embereket az internetszolgáltatás megadóztatásának terve vitte utcára, az ötlet a hírek szerint a miniszterelnöktől származott. A lakossági tiltakozás, amelynek híre bejárta a nemzetközi sajtót, meghátrálásra kényszerítette Orbán Viktort.

A kormányfő adó helyett nemzeti konzultációt, majd Digitális Jólét Programot hirdetett, amelyet régi harcostársára, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőre bízott.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felel azért, hogy a szolgáltatók ne nyeljék le az adócsökkentést. Az internetszolgáltatás áfája tavaly 27-ről 18 százalékra csökkent, idén pedig 5 százalékra. Utóbbi a legalacsonyabb áfakulcs.

„Összesen kettő kicsi szolgáltató volt, amely nem érvényesítette az adó csökkentést a 2017-es esztendőben az áraiban, és velük szemben az NMHH eljárt. Így Megalapozott módon tudom azt kijelenteni, hogy a 2018-as esztendőben is az ÁFA csökkentés az utolsó fillérig árcsökkentésben fog testet ölteni. A '17-es árakhoz képest 11-12 százalékkal válik olcsóbbá az internet szolgáltatás mindenki számára 2018-ban” – fogalmazott a Digitális Jólét programért felelős miniszteri biztos.

2018-tól újabb élelmiszerek áfája mérséklődött. 5 százalékos kulccsal adózik a sertésbelsőség és az élő hal. A hungarikumokért felelős államtitkárt a Hír TV hiába kérdezte arról, hogy a fogyasztók pénztárcája megérzi-e az adócsökkentést.

- Ezeknek az agrárgazdasági vonatkozásai azok más államtitkárságra tartoznak.
- Fontosnak tartja az ÁFA csökkentést?
- Fontosnak tartom az áfa csökkentést igen-igen, általában is fontosnak tartom az áfacsökkentést, ennek eredményeit jól látjuk magánemberként de még egyszer azt mondom, hogy ez nem rám tartozik – jelentette ki V. Németh Zsolt.

A korábbi áfacsökkentések eredményei felemásak. A sertéshús forgalmi adója 2016-tól csökkent 5%-ra. De a hentes ma már általában annyit kér érte, mint az adócsökkentés előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!