2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek és a szegények száma

2015. április 11., szombat 12:55, frissítve: szombat 13:18

A Tárki szerint a jövedelmi egyenlőtlenségek nemhogy nőttek, hanem inkább csökkentek, és a kutatás szerint kisebb lett a szegénységnek kitettek aránya is.

2012 és 2014 között nem nőttek, inkább csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek – derül ki a Tárki háztartásokat vizsgáló kutatásából. A tanulmány elkészítéséhez 2013 októberétől 2014 szeptemberének végéig gyűjtötték az adatokat. A közvélemény-kutató cég mérései szerint az említett időszakban lényegesen nem emelkedtek a reáljövedelmek.

„Erre az időszakra a Tárki nominálértékben 17 százalékos növekedést mért, ami reálárértékben 16 százalék körüli volt. 2010 és 2012 között, amikor a legutóbbi jelentésünket bemutattuk, arról számoltunk be, hogy elég jelentős jövedelemegyenlőtlenség következett be, ezt 2012 és 2014 között kismértékű csökkenés követte. Ennek a kötetnek a fő üzenete az, hogy 2012 és 2014 között nem nőttek, inkább csökkentek az egyenlőtlenségek” – mondta Tóth István György, az intézet vezérigazgatója.

A szegények száma is csökkent

A Tárki kutatásából az is kiderül, hogy jelentősen csökkent a szegénységnek kitettek aránya az elmúlt évben. A szociális államtitkár szerint ez a kormányzati intézkedéseknek köszönhető. Czibere Károly ezek között említette a közfoglalkoztatás bővülését, a rezsicsökkentést, valamint a devizahitelesek megmentését.

„Természetesen itt nem lehet megállni, hiszen vannak olyan társadalmi családok, csoportok – például a lakhatási szegényeké –, amelyeket akár a közfoglalkoztatás, akár a rezsicsökkentés korlátozottan érintett, és korlátozott segítséget tudott adni. Tovább kell tehát menni a célzásban, s azt kell figyelembe venni és folyamatosan nézni, hogy például a közfoglalkoztatás expanziója kapcsán kik azok, akiken ez a lépés segít, és kik azok, akik közfoglalkoztatás hiányában továbbra is segélyre szorulnak. A segélyezési rendszer célzottsága, eredményessége továbbra is fontos kérdés” – mondta Czibere Károly.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!