2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Cseh befektetőnek adják el a magyar Telenort

Hír TV

2018. március 21., szerda 10:08

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja kelet-közép-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a térség legnagyobb magántőke-befektetője.

A Telenor közleménye szerint, amely az MTI-ben jelent meg, a tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót.

A kelet-közép-európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, körülbelül 11,8 milliárd norvég koronával, az adózás előtti eredményéhez pedig 4,1 milliárd norvég koronával – 8 százalékkal – járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és nagyjából 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg, amely szerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki.

Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, amely 2018 harmadik negyedévében várható.

A Telenor-csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a kelet-közép-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A tranzakcióból származó 3 milliárd norvég korona adózás utáni számviteli nyereség a tranzakció lezárása után kerül be a Telenor könyveibe.

Mészáros is szemet vetett rá

A PPF, a régió legnagyobb legnagyobb magántőke-befektetője 2,8 milliárd eurót fizet a csomagért. A tulajdonos Petr Kellner, Közép-Európa leggazdagabb embere, egyben a világ harmadik leggazdagabb bankára.

A Telenor Magyarországot korábban Mészáros Lőrinccel is hírbe hozták, és az Index szerint Kellner megjelenése nem is feltétlenül jelenti azt, hogy a magyarországi cég később sem kerül a felcsúti milliárdos kezébe. A portál információi szerint ugyanis Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége már korábban kapcsolatba került, és a magyar cég állítólag jelezte is a cseh milliárdos társaságának, hogy ha a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné.