2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Csak évek múlva derül ki, megtérül-e minden idők legdrágább foci-vb-je

Hír TV

2018. július 16., hétfő 16:42, frissítve: hétfő 18:12

Eddig a beruházások mintegy harmada térülhetett meg az oroszországi világbajnoksággal kapcsolatban – egy sportközgazdász szerint. Minden idők legdrágább vb-je mintegy 14 milliárd dollárba került. Az, hogy a magyarországi fogyasztás mennyit nőtt a foci vb miatt csak néhány hónap múlva derül ki pontosan.

Idén is sokan nézték csoportosan nyilvános helyeken a foci világbajnokságot. A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint egy ilyen esemény akár 1 százalékkal is emelheti az éves sörfogyasztás mennyiségét. Azt, hogy a vb pontosan milyen hatással volt a fogyasztásra a szakemberek szerint csak ősszel derül ki. Azt viszont már most látni: a magyarországi turizmusra szinte semmilyen mértékben nem hatott a világbajnokság.

„Az eddig kapott információk szerint mindössze néhány száz fő mehetett ki Magyarországról az oroszországi futball-vb-re. Egész más volt a 2016-os Eb, ahol a magyar csapat résztvevő volt, másrészt Franciaország sokkal jobban megközelíthető autóval, mint Oroszország” – mondta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége helyettes szóvivője.

Az viszont, hogy az oroszoknak megérte-e a rendezés csak évek múlva derül majd ki.

„Nagyjából 14 milliárd dollár volt, amibe ez a vb került nekik, és egy 4-5 milliárd dollár ami megtérülhet a vb ideje alatt” – mondta Szabados Gábor, sportközgazdász.

Szerinte a fő kérdés az lesz, hogy azokat a beruházásokat, amiket a vb miatt építettek, milyen mértékben tudják majd hasznosítani az elkövetkező években.

„Az egyik kérdés, hogy olyan infrastruktúrát hoztak-e létre, amire tényleg szükségük van, mert az a legrosszabb amikor olyat csinálnak, amit igazán nem tudnak felhasználni, mert nincs rá szükségük, tehát olimpiát és labdarúgó vb-t, Eb-t is úgy kell rendezni, hogy nekünk mire van szükségünk, azt kell megvalósítani és arra kell rátervezni a sporteseményt, és nem fordítva nem a vb-hez kell tervezni az infrastruktúrát, hanem az infrastruktúrához a vb-t” – magyarázta Szabados.

Hozzátette: mivel 2026-tól 48 csapatos lesz a világbajnokság, csak kivételes esetben fog olyan helyzet előfordulni, hogy a vb-t egy ország rendezze meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!