2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Budapesti járatokat is érint a Lufthansa-sztrájk

2015. március 20., péntek 12:33, frissítve: péntek 13:06

Pénteken és szombaton is folytatják a Lufthansa pilótái a sztrájkot. Pénteken összesen 700 járatot kellett törölni, ebből hetet Budapesten.

700 járatot törölt a Lufthansa az egyik szakszervezete által meghirdetett munkabeszüntetés miatt. A pilóták ugyanis nem értenek egyet a társaság nyugdíjazási terveivel. A Lufthansa pilótái 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít. A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.

A berlini repülőtéren az utasok jó része nem tudja, hogyan jut majd haza: „Nem tudom, hogy felszáll-e a gépem. Most értünk ide és megnézzük. Ki kell találnunk egy B tervet is. Chicagóba megyünk, tehát először Münchenbe és onnan Chicagóba” – mondta egy utas. Bár a szakszervezet elsősorban a rövid távú járatokat törölte, az óceánon túlra utazók is megérzik a sztrájk hatását.

Pénteken hét budapesti járatot töröltek, ez mintegy nyolcszáz utast érint, akikkel már felvették a kapcsolatot, hogy alternatívát biztosítsanak nekik. A társaság két délelőtti müncheni járatán kívül mindegyiket törölte. „Sajnos a sztrájk miatt a mai napon hét járatot voltunk kénytelenek törölni, ami körülbelül 800 induló utast érintett. Viszont el kell mondjam, hogy öröm az ürömben az, hogy eddig mindenkinek tudtunk alternatívát kínálni, mégpedig vagy másik légitársaságra való átfoglalással, vagy pedig más desztináción keresztül tudjuk az utasainkat a végcéljukhoz eljuttatni” – nyilatkozta Lichtenberger Tamás, a Lufthansa repülőtéri vezetője.

A szakszervezet csütörtökön azt is bejelentette, hogy a sztrájk szombaton is folytatódik. Akkor a hosszú távú járatoknál és a teherforgalomban várhatók jelentős kimaradások. Az elmúlt évben a szakszervezet felhívására több mint tízszer sztrájkoltak a pilóták, ez a Lufthansa 2014-es üzleti jelentése szerint 232 millió euró kárt okozott a társaságnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!