2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Budapest lekörözte Bécset, Rómát, de még Párizst is

2015. február 15., vasárnap 12:27, frissítve: vasárnap 13:12

Rekordévet zárt a magyar turizmus a KSH adatai szerint. Egyre több turista választja a magyar fővárost úti célként. Budapest mint célállomás a CNN listájára is felkerült, leelőzve Bécset, Rómát és Párizst is.

A Huffington Post olvasói a második helyre szavazták a magyar fővárost, a CNN szintén ezüstérmet adott Budapestnek, leelőzve Bécset, Rómát, de még Párizst is. A magyar turizmus rekordévet zárt a KSH adatai szerint, nőttek a szállások bevételei is.

A magyar turizmus a válság előtti szintre állt vissza, ez pedig az árakra is hatással volt. „Háromszázalékos átlag áremelkedést látunk. Két kategóriában volt a legnagyobb a növekedés: az apartmanok-vendégházak esetében és a 4 csillagos szállodáknál nagyobb az áremelkedés mértéke. De azt látjuk, hogy a szállások inkább az ünnepi vagy a frekventáltabb időszakokban emelték meg az áraikat” – nyilatkozta Szigetvári József, a Szállás.hu ügyvezetője, hozzátéve: a 2015-ös évben 5 százalékos áremelkedésre számítanak.

Van olyan wellness-szálloda, ahol azt mondják, a téli időszakban inkább belföldi vendégek érkeznek. Más helyeken viszont fordított az arány. Az egyik budapesti hostelbe a vendégek 83 százaléka külföldről érkezik. Mivel a fővárosban több száz ilyen jellegű szállás található, az árak itt csak alacsonyabbak lettek. „Az évnek az öt hónapjában mínuszos a hónap, a többi pedig vagy nulla vagy a nyári hónapokban nyereséges, tehát egy nagyon erős szezonalitással kell számolni” – magyarázta Gyimóti Rita, a Broadway Hostel és Apartman vezetője.

A 2007-től 2013-ig tartó uniós ciklusban turisztikai célra mintegy 300 milliárd forintot hívhattak le a pályázók. Nőtt az ágazatban a foglalkoztatottak száma és az átlagkereset is. A kormány a következő uniós ciklusban is hasonló összeget különít el fejlesztésre. „Úgy számolunk, hogy az operatív programok jóváhagyása után egy 250-300 milliárd forintos támogatási keretet tudunk biztosítani turisztikai célú fejlesztésekre a 2015–2020-ig terjedő időszakban” – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kiemelte: a növekvő turizmus a GDP-t is húzza.

A Szép-kártya is segített

A turizmus bővülésére a Szép-kártya is hatással volt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint. Niklai Ákos a Hír TV-nek azt mondta, az árképzésben a béren kívüli juttatások is szerepet játszottak. „Mindenféleképpen a Szép-kártya keresletmegőrző és keresletnövelő szereppel rendelkezik” – fogalmazott az elnök. Szakértők szerint az árak mérsékelten, de növekedtek 2014-ben, ez a tendencia pedig 2015-ben is folytatódni fog.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!