2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Brutális árnövekedést hoz a gázpiac liberalizációja

2015. június 12., péntek 21:17, frissítve: péntek 21:28

69 százalékkal emelkedik a lakossági gáz ára Romániában a következő hat évben. Az Európai Unió második legszegényebb országában megkezdődött a gázpiac liberalizációja, 2021-ig évente mintegy 10 százalékos áremelkedés várható.

„Nem tudom, hogy fizetjük majd ki, gyógyszereket is kell vennünk. Öltözködésre csak a gyereknek jut, nyaraláson nem is gondolkodunk. A létminimumon élünk” – mondja Matieu Eugenia kolozsvári lakos. Családja összbevétele több mint negyedét a gázszámlára költi a télen. Egy hidegebb hónapban 700 lejt, átszámítva 50 ezer forintot fizetnek a fűtésre, meleg vízre.

Az áremelkedés több mint 7 millió embert érint súlyosan, ennyien élnek szegénységben Romániában. A szomszédos országban a nemzetközi hitelezők várják el a folyamatos gázáremelést – cél, hogy a hazai kitermelésű földgáz ára elérje az import árát. A román gázszükséglet nagy részét ugyanis saját kitermelésből fedezik, kisebb hányad pedig orosz forrásból származik.

„Még 2012-ben volt aláírva ez az egyesség és külön fejezete volt az ipari fogyasztóknak, valamint a házi fogyasztóknak a belső termelésből származó gáz árára vonatkozóan. A tavalyi év folyamán az ipari fogyasztóknak szánt, belső termelésből származó gáz árának emelése már befejeződött, és most gyakorlatilag folytatódik az a liberalizáció, ami a házi fogyasztóknak szánt gáz áremelését érinti” – magyarázta Nagy-Bege Zoltán, az energiaszabályozó hatóság tagja.

A román kormány évente egy áremeléssel számol. Az energiaszabályzó hatóság közlése szerint ennek értelmében júliustól a lakossági gáz több mint 12 százalékkal drágul.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!