2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Bajban az állattenyésztők, kevés forráshoz jutnak

2015. augusztus 15., szombat 12:40, frissítve: hétfő 14:26

Pályázati kiírás van, pénz egyelőre nincs. Az állattartók csak 2016-tól számíthatnak a tavaly megígért többlettámogatásra. Kifejezetten állattenyésztésre egyébként a vidékfejlesztésre szánt uniós forrásoknak mindössze hat százaléka jut.

Békés Imre egy mezőgazdasági kft. ügyvezetője, a cég húsmarhát és sertést is tart. A vállalkozástól tízmilliókat vett el a kormány azzal, hogy 1200 hektár felett már nem jár uniós támogatás a földre, a kiesett összeget nem pótolja az állattenyésztésre szánt többletforrás – mondta az ügyvezető. „Én úgy érzékelem, hogy a társas vállalkozások hátrányosan jönnek ki ebből a dologból” - tette hozzá.

A Földművelésügyi Minisztérium tavaly nyáron jelentette be, hogy 2020-ig több mint 200 milliárd forint többlettámogatást ad az állattartóknak. „Ez időarányos, ez ugye hét éves ciklusra van meghatározva, ebből a gazdák minden évben a rájuk eső részt természetesen le tudják hívni. Azt tudom mondani, hogy mértéket lássanak, 150 százalékkal több támogatást jelent egy tehéntartó gazdának az idei esztendő, mint amit mondjuk tavaly kapott” – mondta Nagy István földművelésügyi államtitkár.

Pénzt egyelőre nem látnak a gazdák, csak pályázati kiírásokat. „Egyelőre még csak azt tudjuk, hogy milyen kiírások voltak az idei évben. Abban érezhető, hogy emelkedett az állattenyésztés támogatottsága. A pénzeket majd jövőre kapjuk meg az idei évben beadott támogatási igénylések alapján. Ez a zseben majd csak jövőre érződik. Jó lenne, ha már az idén, vagy legalábbis meggyorsítanák a kifizetéseket, mert most különösen a tejágazat és, mondhatom, a sertéságazat is nehéz helyzetben van” – mondta Rácz Károly családi gazdálkodó.


Állattenyésztésre az évtized végéig az uniós források mindössze hat százaléka jut. „1300 milliárd forint lesz az, amire az agrár és vidékfejlesztésben élők és amiből megélő emberek pályázhatnak. Ebből 75 milliárd lesz az, amit kifejezetten az állattenyésztés céljára biztosítunk. Ebben ugye beruházásokra, gépek beszerzésére lehet majd pályázni a gazdálkodóknak. Mindezt úgy, hogy egy igazságosabb rendszerben, egyszerűbb pályázati formában szeretnénk a mikro-, kis és középvállalkozásoknak nyújtani” – mondta Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

A friss statisztikai adatok szerint szarvasmarhából többet tartanak, mint fél éve, a sertésállomány viszont megfogyatkozott tavaly december óta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!