2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Az olajkitermelés növeléséről döntött az OPEC

Hír TV

2018. június 22., péntek 17:21, frissítve: péntek 19:45

A kitermelés növeléséről kötött megállapodást az olajexportáló országok szervezete. Az OPEC a lépéssel csökkentené az energiahordozó világpiaci árát.

A globális olajtermelés legfontosabb szervezetének bécsi találkozóján a világ szeme. Az OPEC, vagyis az Olajexportáló Országok Szövetsége a világ olajkitermelésének több mint negyven százalékáért felel, az üzemanyag világpiaci árát nagyrészt azt határozza meg, hogy a 14 olajexportáló ország csökkenti vagy növeli a termelést. Most a szervezet Oroszországgal együttműködve a napi kitermelés egymillió hordóval való növeléséről kötött elvi megállapodást, amitől az olajár csökkenését várják.

„Szerintem az egymillió hordó az egy olyan cél, amivel már tudunk dolgozni. De ahogy már korábban is mondtam, ezt szét kell osztani a tagállamok között, és biztosítani kell a csoport egységét, a közös munkát, és nem szabad aláásni azt, amit az elmúlt években elértünk” – közölte a szaúdi energiaügyi miniszter.

Az OPEC legbefolyásosabb tagja, Szaúd-Arábia szerint az elmúlt időszakban azért kezdett emelkedni az olaj ára, mert a gazdasági válsággal küzdő Venezuela és az amerikai szankciók által sújtott Irán nem tudott elegendő olajat piacra vinni. A teheráni vezetést végül sikerült meggyőzni, hogy elveben támogassa a kitermelés növelését

„Kompromisszumot fogunk kötni Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel annak érdekében, hogy elkerüljük a piaci nehézségeket Irán számára, és hogy ne küldjünk rossz üzenetet nemzetközi olajpiacnak” – nyilatkozta az iráni olajminiszter.

Közben a nagy nyugati energiacégek már az olaj utáni korszakra készülnek. Elemzők szerint a globális olajvállalatok a kereslet tetőzésére számítanak a következő tíz évben a megújuló energiaforrások és az elektromos autók elterjedése miatt, ezért pedig kevesebb pénzt fektetnek hosszú távú kitermelési projektekbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!