2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Az igazi drámát nem a görög piac elvesztése jelentené

2015. július 8., szerda 17:52, frissítve: kedd 08:43

Az orosz embargó után most a görög válság jelenthet gondot a magyar vállalatoknak. A külgazdasági és külügyminiszter a Hír TV-nek azt mondta: a kormány segítséget nyújt azoknak a vállalkozóknak, akik függnek a görög piactól. A Hír TV által megkérdezett közgazdász szerint azonban az igazi drámát nem a görög piac elvesztése, hanem az eurózóna összeomlása jelentené.

Szalámit exportál Görögországba a magyar Bonafarm. A görög válság óta már csak úgy küldenek árut, ha előre fizetnek a görög partnerek. „Az előre utalás azt jelenti, hogy a partnerünk a megállapodott összeget a bankján keresztül eljuttatja a mi bankszámlánkra, ez euróban történő ügylet. Amikor ez a mi bankszámlánkon megjelenik, ez az összeg, akkor indítjuk el az árut” – magyarázta Éder Tamás, a Bonofarm Zrt. szóvivője.

Másfél hete zárva vannak a bankok Görögországban, a bizonytalan kifizetések miatt kell előre fizetniük a cégeknek. A zárva tartó pénzintézetek miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a görög vállalkozók. „A mindennapi életben nagy nehézségeket jelent ez a korlátozás, olyan mintha szükségállapot lenne” – mondja Agárdi Spyros Bendeguz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnökhelyettese.

Az orosz embargó után most a görög válság jelenthet gondot a magyar vállalatoknak. A külgazdasági és külügyminiszter a Hír TV-nek azt mondta: a kormány segítséget nyújt a görög piactól függő magyar vállalkozóknak. „Az a kérésünk a magyarországi vállalatokhoz, amelyek Görögországba is exportálnak, hogy ha fizetési vagy egyéb problémájuk van, azt akár a befektetési ügynökségnél, akár az Eximbanknál jelezzék, és megpróbálunk áthidaló segítséget nyújtani” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A Hír TV által megkérdezett közgazdász szerint azonban az igazi drámát nem a görög piac elvesztése, hanem az eurózóna összeomlása jelentené, amelyre Pogátsa Zoltán szerint van esély. „Görögország nem egy rendkívül nyitott gazdaság, tehát se nem importál, se nem exportál sokat, így Magyarországról sem, hanem inkább az áttételi hatása. Ha Görögországnak hatása lesz az eurózóna többi tagállamára, azt már nagyon erősen megérezné a magyar gazdaság is” – fogalmazott a közgazdász. A szakértő szerint ugyanis komoly keresletcsökkenés alakulna ki az eurózónában, Magyarország pedig elvesztené azokat a piacokat, ahová jelenleg is exportál az unión belül.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!