2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Átalakul a segélyezés rendszere

2015. február 12., csütörtök 18:51, frissítve: péntek 19:19

Márciustól átalakítja a kormány a segélyezés rendszerét. A foglalkoztatást helyettesítő támogatást a jövő hónaptól nem az önkormányzatoknál, hanem a járásoknál lehet igényelni. Az az összeg, amelyet a központi költségvetésből a segélyezésre elkülönítettek, nem csökken a korábbi évekhez képest, de azoknak a városoknak, amelyeknek magas az iparűzésiadó-bevételük, be kell majd szállniuk a finanszírozásba.

Kevés a munkahely a Csongrád megyei Pitvaroson, de aki dolgozik, az is kis jövedelemből él. Az 1400 fős település lakosainak nagy része rászoruló, a szociális rendszer márciustól hatályos átalakítása ezért sokakat érint. A jövő hónaptól két helyről lehet majd igényelni a különböző segélyeket, a munkanélküliek számára elérhető foglalkoztatást helyettesítő támogatást például az önkormányzatok helyett a járásoknál. Más ellátások, a lakásfenntartási és adósságkezelési támogatás, valamint a méltányossági közgyógyellátás továbbra is az önkormányzatok hatáskörében maradnak.

Pitvarosnak is csökkentek a feladatai, így az a pénz is, amelyet a segélyek finanszírozására kap az államtól. „Számszakilag kimondva csökkent az összeg, mert hat és fél millió forintot kapunk az idei évben, de ez annak tükrében mégsem így alakul, hogy nagyon sok ellátási formát már nem mi fogunk folyósítani az ellátandók számára, hanem a kormányhivatalok, ezért igazából a kiadásunk is csökken. Ahogy mi számoltunk, hozzávetőlegesen majdnem azonos összeget kapunk azonos feladathoz, mint az előző években” – mondta Pitvaros polgármestere, Radó Tibor.

De nem minden település kapja meg az államtól a finanszírozást. Azoknak a városoknak, amelyek jelentős iparűzésiadó-bevétellel rendelkeznek, a saját költségvetésükből kell kigazdálkodniuk a támogatásra fordítandó összeget. A többi település számára a központi költségvetésből ugyanakkora összeget különítettek el, mint a korábbi években. „Fontos, hogy az önkormányzatok számára – amelyek nem rendelkeznek iparűzési adóval vagy rendkívül alacsony mértékűvel rendelkeznek – ugyanakkora forrás rendelkezése álljon, mint a korábbi években. 2013-ban és 2014-ben a települési önkormányzatok azok nélkül a segélyek nélkül, amelyek a járásra mennek március 1-jétől, 30 milliárd forintot fordítottak például lakásfenntartási támogatásra, adósságkezelési támogatásra, méltányosságkezelési támogatásra. Ez az összeg, ez a 30,1 milliárd forint be van tervezve” – fogalmazott Czibere Károly szociális államtitkár.

Ezenfelül létrehoz a kormány egy 5 milliárd forintos úgynevezett kiegyenlítő alapot is. Ha egy településen év közben kimerül a segélyezési keret, akkor pályázati úton ebből igényelhetnek további összegeket. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként folyamatosan csökken azoknak a száma, akik jövedelempótló támogatást kapnak, ami főként a közfoglalkoztatás bővítésének köszönhető.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!