2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Aki teheti, vásároljon magyar epret

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 19:47, frissítve: csütörtök 22:47

Az időjárás kedvezett az epernek, kevés volt az eső és sok a napsütés. A gyümölcs minősége kifogástalan a termelők szerint, és a mennyiségre sem panaszkodnak.

„Idén az országban mindenhol nagyon finom szamócát fognak szüretelni a termelők, köszönhetően az időjárásnak. Picit talán csúszott a szezont, picit rövidebb lesz mit az elmúlt években, ez az április nagy melegnek köszönhető, az ízre viszont mindenképpen jó hatással lesz. Így arra ösztönzök mindenkit, ha teheti, mindenki vásároljon magyar szamócát” – nyilatkozta a Hír TV-nek Mozsgai Antal őstermelő.

A vevő, ha van ideje, jobb híján le is szedheti magának az epret. Napszámost alig találni, ma már az idénymunkások is külföldön igyekeznek boldogulni.

„Sajnos igen nehéz munkást találni, mert általában falun, akik dolgoznak, közmunkában vannak, és onnan nem engedik el őket, este pedig már nagyon nehéz olyan embert találni, aki a napi 8 órát ledolgozza és utána eljönne napszámba, és epret szedne. Igyekszünk összeszedni a családtagokat, ismerősöket és akkor így összedolgozunk, és így tudjuk szedni az epret” – magyarázta Rab Tamás őstermelő.

Az Ormánságban 4-5 éve kezdtek epret termelni. Addig a dinnye volt a fő megélhetési forrás az ország egyik legelmaradottabb vidékén.

„Szerintem a kettő párhuzamosan mehet egymással, hiszen az eper korábbi dolog, és a munkaerőt ki tudják használni, ha területátfedésben nem is egyezik a dolog. Nem tudom, mennyire lehet kitörési pont, mert igazából nincs információm arról, hogy mekkora területen folyik a termelés” – mondta Horváth István Vajszló fideszes polgármestere.

Az eper kilója 800 és 1400 forint között mozog.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!