2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Akciókkal temették a vasárnapi nyitva tartást

2015. március 8., vasárnap 19:31, frissítve: hétfő 10:50

Az üzletek többsége ma tarthat utoljára nyitva vasárnap, március 15-étől a nagyobb boltokra lakat kerül a hét utolsó napján. A kisebbeknek csak akkor kell bezárniuk a jövőben, ha a tulajdonos nem hajlandó a pult mögé állni vasárnap. A kereszténydemokraták javaslatára elfogadott törvény végrehajtási rendelete még nem jelent meg, de sajtóhírek szerint a jogszabály várhatóan nem hoz jelentősebb könnyítéseket.

Unatkoztak az eladók az egyik budapesti plázában, pedig több üzlet is akciókkal temette a vasárnapi nyitva tartást. Egy debreceni bevásárlóközpontban viszont alig akadt szabad parkolóhely. „A főépület zárva fog tartani vasárnapi napokon március 16-a után, viszont a hét többi napján, tehát hétfőtől szombatig hosszított nyitva tartással várjuk a vásárlókat” – mondta Paróczai Bernadett marketingmenedzser.

A plázamozikra és a bevásárlóközpontokban lévő éttermekre nem kerül lakat a hét utolsó napján. A tilalom a 200 négyzetméternél kisebb üzletekre sem vonatkozik, de a jövőben csak akkor tarthatnak nyitva vasárnap, ha a kassza mögé a tulajdonos vagy családtagja áll be. „Mivel mi egy családi vállalkozás vagyunk, ezért mindenképp nyitva leszünk. Szerintem sokan fognak jönni, sok az érdeklődő, és mivel vasárnap többen szabadnaposak, ezért biztosan jönni fognak” – mondta Velicskó Veronika.


Ha március 15-e után az üzlet tulajdonosa nem szeretné feláldozni a vasárnapját, eddigi alkalmazottját tulajdonostárssá teheti, és dolgoztathatja tovább. Léteznek más kiskapuk is a zárva tartás kijátszására. „Az egyik megoldás lehet az, hogy az üzlet méretét csökkentik olyan mértékűre, ami a törvénynek megfelel. A másik megoldás az lehet, hogy több kisebb egyéni vállalkozót vagy egyéni céget lehet franchise-rendszerben bevonni ebbe a kereskedelmi tevékenységbe, akik kiszolgálják a nagyobb cégek kereskedelmi tevékenységét” – fogalmazott Kaprinyák Csaba ügyvéd.

A világörökség részének számító területeken trükk nélkül is nyitva maradhatnak vasárnap a boltok. Az éjjel-nappal működő hipermarketek korszaka viszont lejár, nem csak vasárnap, hétköznap is. A törvény azt is előírja fő szabályként, hogy hétfőtől szombatig csak 6 órától 22 óráig tarthatnak nyitva az üzletek.

Egy bevásárlóközpontban fotózták le a polgármestert

Szombathely KDNP-s polgármestere is kihasználta, hogy utoljára vannak nyitva az üzletek vasárnap. A Nyugat.hu regionális portál írása szerint Puskás Tivadart és feleségét egy helyi bevásárlóközpontnál fotózták le. A boltok vasárnapi zárva tartásáról a kereszténydemokraták javaslatára hozott törvényt az Országgyűlés tavaly.

Továbbra is gyűjti az aláírásokat a DK

Márciusban is folytatja a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazást célzó aláírás-gyűjtési akcióját a Demokratikus Koalíció – ezt a párt független parlamenti képviselője mondta az egyik budapesti bevásárlóközpont előtt. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!