2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Akár ezer forintot is fizethetünk egy kiló barackért

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 12:12

Bajban vannak a magyar meggy- és a baracktermelők. Miközben húszezer tonna meggynek kellene piacot találni, barackból alig terem az idén. Szatymaz környékén a szokásos mennyiség tizedével számolnak a márciusi fagykárok miatt. Nehéz helyzetben lesznek a kecskeméti pálinkafőzők is: akár ezer forintra is nőhet a helyben termett barack kilónkénti ára.

Idén keresgélni kell majd a magyar barackot a boltokban. A gazdák a márciusi fagyok után még bizakodtak, de az elmúlt két hétben biztossá vált: az országos termőterület kétharmadát adó Szatymazon és környékén 90 százalékos a terméskiesés. A termelők többségét több milliós kár érte, de csak jövőre látnak pénzt a kárenyhítési alapból.

Az egyetlen problémája az egész rendszernek a maga tehetetlenségénél fogva, hogy csak jövő márciusban fog fizetni, mert ugye a kárenyhítő rendszer az egész magyar mezőgazdaságra vonatkozik. És meg kell várni gyakorlatilag a legutolsó termény betakarítását is, utána látják, hogy mekkora volt a fagykár és ugye annak százalékában fogják visszaosztani a pénzt. Mert a rendszerben egy bizonyos mennyiségű pénz van, az egyik felét a termelők adják, a másik felét az állam - mondta egy szatymazi baracktermelő, Gyuris Mihály.

A Bács-Kiskun megyében a szokásos éves termés harmadát tudják betakarítani. Helyi barack híján idén nehéz lesz eredetvédett kecskeméti barackpálinkát készíteni. A barack ára akár az ezer forintot is elérheti a Gusto Pálinkaház kereskedelmi és marketingvezetője szerint.

- Már az árán érződik, hogy szinte beszerezhetetlen, és ami van, az is többszöröse a megszokottnak.

- Mekkora kilónkénti árat jelent ez?

- Minimum 300 forint, de 500, 800, de akár 1000-ig is elmehet a kilónkénti ára a baracknak.

Az idén termő meggy egynegyedének nincs piaca, ez nehézségeket okozhat a gazdáknak - ismerte be az agrárkamara elnöke.

Egy átlag évben Magyarországon körül-belül hatvanezer tonna meggy terem. Azt látni kell, hogy az idei évben egy jó termés várható, ez azt jelenti, hogy akár meg is haladhatja a nyolcvanezer tonnát. Ezek a számok azok magukért beszélnek, mintegy egynegyede pillanatnyilag a várható termésnek az keresi a piacát. És ez azt gondolom, hogy természetes módon egyfajta piaci turbulenciát okoz - véli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Győrffy Balázs szerint a termelők problémájára a hazai feldolgozóipar erősítése és a fagyasztott termékpaletta bővítése lehet a megoldás. Hozzátette: bár a szándék megvan, de a meglévő uniós támogatásokon túli pluszforrást nem kaphatnak a gazdák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!