2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Adócsökkentést ígért Varga Mihály

2015. március 20., péntek 17:03, frissítve: szombat 08:01

Adócsökkentéseket ígért a kormányzati ciklus végére a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma által szervezett pénzügyi csúcstalálkozón. Varga Mihály szerint meg kell vizsgálni, hogy mérsékelhető-e az Európai Unióban kiugróan magasnak számító, 27 százalékos általános áfakulcs. Egyben megismételte, hogy a személyi jövedelemadó 2018-ra egy számjegyű lehet. Az áfát egyébként a második Orbán-kormány emelte 25-ről 27 százalékra.

Áfacsökkentést reklámozó táblákat adott át Gyurcsány Ferenc a 2006-os választási kampányban. A 25 százalékos, általános kulcsot 20-ra csökkentették a szocialisták. A kedvezményes, 15 százalékos kulcshoz akkor nem nyúltak. Miután kiderült, hogy kormányon maradnak, eltüntették a kedvezményes és az általános kulcs közötti különbséget: „Az általános forgalmi adót 2006. szeptember elsejétől a 15 százalékos kulcsot 20-ra emeljük” – fogalmazott egykor Gyurcsány Ferenc.

A 25 százalékos felső kulcsot már a Bajnai-kormány állította vissza, a második Orbán-kormány pedig 27 százalékra emelte 2012-től. „25-ről 27 százalékra javasoljuk emelni az általános forgalmi adó általános kulcsát. Tesszük ezt azért, hogy egy jelentős, 150 milliárd forintos tartalékot képezzünk Magyarország 2012. évi költségvetésében. De azt gondolom, hogy ezt a lépést azért is meg kell tennünk, mert a fogyasztási, forgalmi szférát erőteljesen meg kell adóztatnunk a jövedelmek, a vállalkozói, valamint a személyi, családi jövedelmek helyett” – indokolta a döntést Matolcsy György, az akkori nemzetgazdasági miniszter.

A harmadik Orbán-kormány kevésbé erőteljesen adóztatná meg a fogyasztást. A nemzetgazdasági miniszter áfacsökkentésről beszélt a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma által szervezett pénzügyi csúcstalálkozón. „Vannak elhatározott gazdaságpolitikai céljaink, a társasági adó kulcsait, a meglévő két kulcsot közelíteni szeretnénk, egységesíteni szeretnénk, lehetőleg a 10 százalékos mértékhez közel hozni. Szeretnénk, hogyha ebben a ciklusban, 2018 végéig, egy számjegyű lenne a jövedelemadónak a mértéke, és azt is szeretnénk, azt is vizsgáljuk, hogy az áfa kulcsának a mérséklése esetleg elindulhat-e ebben a ciklusban” – közölte pénteken a tárcavezető, de részleteket nem árult el.

„Nekünk a versenytársaink itt vannak a közép-európai régióban, hozzájuk képest is azt tudom mondani, hogy a magyar gazdaság visszanyerte azt a pozícióját, amiben még a 2000-es évek elején volt. Nem mi vagyunk már a sereghajtók ebben az országcsoportban sem, hanem Magyarország, ha az átlagot tekintem, akkor nyilván a középmezőny kategória, ha egyes területeket tekintek, akkor az élmezőnyébe került a visegrádi és a tágabb értelemben vett közép-európai régiónak” – fogalmazott.

Áfaügyben nem versenyképes Magyarország a régióban, a környező országokban alacsonyabb a forgalmi adó.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!