2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Baj lehet a túlvállalásokból

2015. május 18., hétfő 21:48

Több százmilliárd forintos terhet jelenthet a költségvetésnek az uniós fejlesztési támogatások lehívásának túlvállalása a beruházások önrésze miatt. A 8200 milliárdos keretből fennmaradt összeget decemberig lehet lekérni, ugyanakkor a késedelmes projektek is gondot okoznak, mert akinek a határidőig elmaradása van, az nem kaphat új támogatást a következő hétéves időszak forrásaiból.

„A korbács és a cukorka az a két eszköz, amit alkalmazni fogunk ebben az esetben, a projektek végrehajtásában, és ezzel a két eszközzel garantálni tudjuk azt, hogy Magyarország lehet az Európai Unió történetében az első tagállam, aki a rendelkezésére álló keretösszeget 100 százalékban lehívja” –  az év elején fogalmazott így Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. A 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklusban 8200 milliárd forint jár Magyarországnak. Ezt idén decemberig lehet lehívni. A kifizetések gőzerővel zajlanak; egyes szakértők szerint azonban a túlvállalások miatt baj lehet a 2015-ös költségvetéssel, a beruházások önereje miatt.

„Ha 100 százaléknál többet hívunk le, akkor minden 3 százalék jelenti a GDP egy százalékát. Ha 103 százalékban hívjuk le az EU-s pénzt, akkor 1 százaléknyi GDP-t állnia kell a magyar államnak” – mondta a Hír TV-nek Essősy Zsombor, a Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Ez több százmilliárd forintos terhet jelent, Essősy Zsombor szerint azonban a kormánytisztviselők is abban érdekeltek, hogy ne legyen túlvállalás. „Amennyiben 99 és 100 százalék közötti lesz a lehívás, akkor a havi fizetésük nyolcszorosát kaphatják meg, tehát óriási a pénzügyi ösztönző az állam részéről a dolgozói számára” – mutatott rá a vezérigazgató. Essősy Zsombor hozzátette: a kormány a 95-96 százalékos lehívási mutatóval jobban járna, mint a 105-106 százalékos túlteljesítéssel.

„Mi nem engedünk a 100 százalékból” – Csepreghy Nándor a Hír TV-nek megerősítette: a kormány az utolsó fillérig hazahozza az uniós forrásokat. „Ha az elmúlt négy évnek visszanézi valaki a fejlesztéspolitikai híreit, az volt a vita tárgya, hogy Magyarország biztos nem tudja lehívni ezeket a pénzeket, most pedig ugyanezek a szakértők azon aggódnak, hogy »jaj Istenem, mi történik akkor, hogyha többet hívunk le annál, mint amit Magyarország elnyert a tárgyalások során«. A kormány az optimumszintnek azt tűzte ki, hogy a százszázalékos EU-s keretet lehívja teljes egészében, és ezenfelül olyan projekteket finanszíroz, függetlenül attól, hogy ezek az ezermilliárd forintos túlvállaláson belül hol vannak, amelyek ténylegesen befejeződnek és megvalósulnak. Amennyiben ezt a költségvetésnek finanszíroznia kell, akkor azt tudja finanszírozni” – mondta a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor hozzátette: az uniós források operatív programok keretében érkeznek, a túlvállalásokat ezen belül kell nézni. Erre pedig a kabinet már 2012 óta biztosítja a forrásokat, így nem kell az idei költségvetés borulásától tartani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!