2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

A tehetőseknek kedvez az egykulcsos szja

2015. május 14., csütörtök 21:35, frissítve: csütörtök 21:35

A jobban keresőknek kedvez a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra csökkentése a szakemberek szerint. Az egykulcsos adót a brüsszeli országjelentés is bírálta, mivel a kiskeresetűek egyes csoportjainak adóterhe, például az egyedül élőké, uniós összehasonlításban is a legmagasabbak közé tartozik.

Jobb körülményekért és magasabb bérekért tüntettek az egészségügyi dolgozók kedden Budapesten. Sokan százezer forintot sem keresnek havonta. „16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó mértéke, ez százhúszmilliárd forintot jelent, ennyit hagyunk kint a családoknál” – ezt emelte ki szerdán a 2016-os költségvetés benyújtásakor a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondja: az intézkedés négymillió embernek segíthet.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt azonban a lépést inkább a jobban keresők érezhetik meg. „Százezer forintnak az 1 százaléka ezer forint, míg egymillió forintos jövedelemnek tízezer forint. Tehát minél magasabb egy jövedelem, annál nagyobb adócsökkentésben részesülnek a magánszemélyek” – mondta Angyal József okleveles adószakértő.

„Hát, ez az életben is így van, nem?” Így reagált a felvetésre a nemzetgazdasági tárca államtitkára, aki az adócsökkentést igazságosnak tartja, annak ellenére, hogy az a gazdagabbaknak kedvez. „Az, akinek magasabb a jövedelme, az többet tud költeni, tehát nyilván, ha egykulcsos adórendszer van, és abban változik a kulcs mértéke, akkor magasabb jövedelemnél magasabb az 1 százalék is. De valószínűbb, hogy az az ember többet képezte magát vagy bonyolultabb, összetettebb munkát végez, és ezért is magasabb a jövedelme. Az életünkben is ilyen, hogy nem egyforma ruhában járunk, nem egyforma autóval, nem egyforma lakásban élünk. Ez ilyen” – fogalmazott Tállai András.


A személyi jövedelemadó tervezett csökkentését az ellenzéki pártok is élesen bírálták – a szocialisták például kisebb adókulcsot határoznának meg az alacsony keresetűekre.

A brüsszeli országjelentés is azt jegyzi meg: a legutóbbi enyhítések ellenére az alacsony jövedelmű rétegek egyes csoportjainak adóterhe uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik. Ráadásul különösen igaz ez az egyedül élőkre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!