2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

A piac élénkülését várják a szocpol kiterjesztésétől

2015. április 8., szerda 11:25

A legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye. Szakértők szerint a szocpol kiterjesztése élénkítheti az ingatlanpiacot.

„Itt láthatunk egy C minősítést, amely a jelenlegi követelményeknek megfelelő. Ugyanakkor készítettünk egy A-sat is, ez már a mindenkori követelményeket túlteljesíti.” Az egyik mérnökiroda ingatlanokról állít ki energiatanúsítványt, hétköznapi nevén zöld kártyát. A besorolás nagyban függ a hőszigeteléstől és az épületgépészeti berendezések minőségétől. „Rangsoroljuk őket egy energiaosztályba, ami A plusztól jelenleg I-ig terjed. A jelenlegi követelményérték a C, ez C minősítés, ez tulajdonképpen a magyar jogszabályoknak felelő minősítés, ennél, hogyha jobb besorolású egy ingatlan, az B, A vagy A plusz kategóriájú lehet” – mondta Török Krisztián ügyvezető.

Új lakás építéséhez vagy vásárlásához akkor jár a szocpol, ha az ingatlan legalább B kategóriás. Júliustól használt lakás vagy ház vásárlásához, illetve bővítéshez is felvehető a vissza nem térítendő állami támogatás. A használt ingatlanoknál elég a C energetikai minősítés.

Az otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése élénkítheti a piacot az ingatlanszakértő szerint. „A leglényegesebb változás a korábbiakhoz képest az, hogy korábban csak új lakáshoz lehetett ezt a kedvezményt felvenni, most már használt lakásra is kiterjesztette a kormányzat ezt a kedvezményt. Ez egy lényeges szempont ebben a kérdésben, hiszen a lakáspiacnak egy nagyon kis szegmense az újlakás-piac vagy új lakások eladása. A legnagyobb részét a használt lakások teszik ki, tehát most erre is ki lehet terjeszteni ezt a kedvezményt” – mondta Beák Attila ingatlanforgalmi szakértő.

A fővárosban az utóbbi időben megugrott a kereslet a panellakások iránt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!