2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

A magyar áfabevétel negyedét tüntetik el az áfacsalók

2015. május 12., kedd 20:17

Évente csaknem 200 milliárd euróval rövidítik meg az uniós tagállamokat az áfacsalók. Magyarországon a lehetséges áfabevétel negyede tűnik el a feketegazdaságban. Szakértők szerint uniós és tagállami szinten is fel kellene lépni a csalók ellen, az egyik leghatékonyabb megoldás a fordított áfafizetés bevezetése lenne minden ágazatban.

Március óta működik élesben az Ekáer, vagyis az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer. Ennek lényege, hogy az adóhivatal nyomon tudja követni az országon belüli áruszállításokat. A rendszerben a termék mennyisége mellett a feladó és a címzett adatait, valamint a jármű rendszámát is rögzítik. Az elektronikus pénztárgépek mellett az Ekáertől várja a kormány az áfacsalások visszaszorulását. A szakértők szerint a rendszer jó, de vannak vele problémák, a túlzott adminisztráció akadályozhatja a szabad kereskedelmet. „Az, aki Ekáer-számmal rendelkezik a jelenlegi szabályok alapján attól függetlenül, hogy ez meglehetősen nagy adminisztrációs kötelezettséget ró rá, még nem fog megfelelni minden kritériumnak, amelyek egyébként a jóhiszemű adózókkal szemben adottak a magyar rendszerben” – mondta Jancsa-Pék Judit vezető tanácsadó.


Az áfacsalás Európa-szerte jelentős probléma. Uniós adatok szerint évente csaknem 200 milliárd eurótól, vagyis a teljes lehetséges áfabevétel hatodától esnek el a tagállamok. Magyarországon becslések szerint az áfa negyede tűnik el. Európai összehasonlításban ez a középmezőny alját jelenti. A lista végén Románia, Szlovákia és Litvánia áll 40 százalékkal. A szakértők azonban hangsúlyozzák: a forgalmi adó mértékétől is függ, hogy egy-egy tagállamban mennyire gyakori az áfacsalás.

Több tagállam éppen ezért a fordított áfafizetés bevezetésén gondolkodik. Ez a rendszer Magyarországon például a gabonánál működik. A vásárló ilyenkor nem az eladónak, hanem közvetlenül az adóhivatalnak fizeti meg az áfát. Ez az eszköz azonban csak akkor hatékony, ha több állam egyszerre vezeti be, ellenkező esetben a csalók egy másik országban folytatják a tevékenységüket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!