2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

A kórházak egy hónapon túli tartozásait tudják rendezni

2015. április 24., péntek 16:55, frissítve: péntek 17:03

Az egy hónapon túli kórházi tartozások rendezésére elég a költségvetésben elkülönített hatvanmilliárd forint – mondta az egészségügyi államtitkár a Hír TV-nek a kórházszövetség debreceni kongresszusán.

Zombor Gábor hozzátette: az állam a jövőben valódi intézményfenntartóként fog viselkedni az egészségügyben, hatékonyabb gazdálkodásra szorítja rá a kórházakat, hogy a harminc napon belüli tartozás ne duzzadjon újra több tízmilliárdosra.

Már hétfőn a kórházak számláján lesz az adósságrendezésre szánt pénz. A költségvetésben hatvanmilliárdot különítettek el, miközben a kórházszövetség friss felmérése szerint az össztartozás hetvennyolcmilliárd forint. A hatvanmilliárd csak a harminc napon túli tartozások kifizetésére elég. „Ebből adódóan sajnos az adósság továbbra is növekedni fog. Hallottunk erre nézve is biztató államtitkári mondatokat, hogy az alapdíjemelés szóba jön, ezt mi preferáljuk, és nagyon fontosnak tartjuk” – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az egészségügyi államtitkár is úgy számol, hogy az egy hónapon túli adósságok rendezhetők. Zombor Gábor azt hangoztatta, hogy az elmúlt húsz évben ilyen mértékű tartozásátvállalás nem volt. Június végéig a kórházaknak ellátási tervet kell kidolgozniuk az adósság újratermelődésének megelőzéséhez. „Új testületek állnak fel, az állam sokkal szorosabban, inkább fenntartóként fog viselkedni a jövőben, tehát olyan probléma nem merülhet fel, hogy az intézmények nem gazdálkodnak elég hatékonyan” – szögezte le.

A nagyobb beszállítókkal már elkezdődtek a tárgyalások az adósságrendezésről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!