2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

A jegyzőnél kell kérelmezniük a nyitva tartást

2015. március 18., szerda 12:03, frissítve: szerda 12:11

A vasárnapi zárva tartás alól mentesülő üzleteknek a jegyzőnél kell kérelmezniük a nyitva tartást – ez derült ki abból a kormányrendeletből, amely tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben.

Nem készült hatástanulmány a vasárnapi zárva tartás következményeiről – ismerte el a portfóliónak a nemzetgazdasági tárca. A minisztérium azzal indokol, hogy a törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került a parlament elé, ebben az esetben pedig nincs szükség hatástanulmány készítésére. Korábban egyébként a minisztérium azt közölte: várakozásaik szerint a korlátozás hatásai minimálisak és átmenetiek lesznek – a kereskedelmi forgalmat nagy mértékben nem befolyásolja majd a hétvégi zárva tartás, sokkal inkább a fogyasztói szokásokat alakítja át.

„Ez kizárólag az eljárási rendet tartalmazza, aminek a lényege, hogy ha a kormány majd egyszer meghatározza a további kivételek feltételeit, akkor mentességért az önkormányzathoz, az önkormányzati jegyzőhöz fordulhatnak majd a vállalkozások. Hangsúlyozom, jelenleg semmi ilyen feltételt nem határozott meg a kormány. Az egy későbbi döntés lesz, tehát jelenleg a vállalkozásoknak ezzel a rendelettel az égvilágon semmi tennivalójuk nincsen” – fogalmazott Vámos György, az OKSZ főtitkára.

A vasárnapi zárva tartás szabályait pontosító kormányrendelet tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben – eszerint mentességet a helyi jegyzőtől kérhetnek a boltosok. Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint azonban a boltosoknak most nincs értelme azt igényelni, ugyanis csak az eljárás menete tisztázott – az nem, hogy az mely boltokra lesz érvényes. Utóbbiról egy újabb kormánydöntés rendelkezik majd.

A parlament tavaly decemberben szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így 2015. március 15-től a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja végezhet munkát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!