2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

A gazdasági elit ismét 1600 méter magasból tekint le a világra

Hír TV

2018. január 23., kedd 12:31, frissítve: kedd 14:20

Megkezdődött a 48. Világgazdasági Fórum a svájci Davosban. A négynapos nemzetközi konferencián a világ politikai és gazdasági vezetői 100 panelbeszélgetésben vitatják meg a globális gazdasági folyamatokat. Ott lesz Donald Trump is, aki az „Amerika mindenekelőtt” programját akarja népszerűsíteni.

Lassan fél évszázada, 1971 óta rendezik meg minden évben a Világgazdasági Fórumot a svájci Alpokban fekvő Davosban. A részt vevő politikusok és üzletemberek tabuk nélkül cserélhetnek eszmét vagy vitatkozhatnak egymással. A Világgazdasági Fórum ötletgazdája Klaus Schwab volt. A mérnök-közgazdász Németországban született, de Svájcban futott be karriert. Azt mondja, szerinte a gyorsan változó világban egyre nehezebben érvényesülnek a hagyományosan működő szervezetek.

„Először: Davos együttműködési lehetőséget teremt. Senki, egyetlen állam, egyetlen befektető sem képes egyedül megoldani globális ügyeket. Másodszor: integrált megközelítés. Az ügyeket nem lehet egymástól elkülönítve kezelni. És végül: a konstruktív megközelítés” – mondja Schwab.

A 48. Világgazdasági Fórumon – mások mellett – jelen lesz Donald Trump amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Theresa May brit miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint a világ második legnépesebb országának, Indiának a miniszterelnöke is.

A davosi fórum előtt minden évben közzéteszik a Globális kockázatok című jelentést. Az előrejelzés szerint 2018-ban a klímaváltozás következményeitől, a szegény és az gazdag országok közötti szakadék mélyülésétől, a számítástechnikai rendszerek elleni támadásoktól kell tartani. További veszélyt jelenthet az atomfegyvereivel fenyegetőző Észak-Korea.

Szintén a találkozóra időzítve publikálták hétfőn a Nemzetközi Valutaalap Világgazdasági kilátások című tanulmányát, amely felfelé javította a 2018-as globális növekedésére vonatkozó előrejelzését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!