2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

A fuvarozók nagy tehernek tartják az ellenőrző számot

2015. március 2., hétfő 16:54, frissítve: szerda 18:53

Már büntetheti az adóhatóság azokat a fuvarozókat, akik nem rendelkeznek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző számmal. Az ekáer-számot az adóhatóságtól kell kérni az áru feladójának, még a szállítás előtt. Ha ellenőrzésnél kiderül, hogy a fuvarozó nem rendelkezik azonosítóval, a hatóság bírságot szab ki, amely az áru értékének a negyven százaléka is lehet. A fuvarozók az új rendszerrel megnövekedett adminisztrációra panaszkodnak.

Ez a pécsi fuvarozó cég a gyufaskatulyától egészen a házelemekig mindent szállít Európa szinte minden országába: Angliába, Belgiumba, Franciaországba is. Csak akkor vihetik az árut, ha rendelkeznek az úgynevezett ekáer, azaz az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző számmal.

„Jó irányát mi még nem tapasztaltuk. Nagyon sok adminisztrációt, terhet jelent, úgy látjuk, hogy a cégeknek is, akiknek dolgozunk, és hát nekünk is, mert nagyon kell figyelnünk arra, hogy minden fuvarhoz megkapjuk az ekáer-számot. Van, amikor többször is kell kérni, néha kicsit nyomozni kell utána, főleg importok esetén, a sofőröknek többször felhívjuk a figyelmét, hogy enélkül ne induljanak el Magyarországon, illetve Magyarországra ne lépjenek be, ekáer-szám nélkül, de még így is félünk a hibázási lehetőségtől” – mondta Szabó Judit, a Neolit Kft. nemzetközi fuvarozási üzletágvezetője.

A rendelkezés nem vonatkozik a jövedéki termékeket, veszélyes hulladékokat, valamint a postai küldeményeket szállítókra. Viszont szigorúan ellenőrzik a vasárukat, élelmiszereket szállítókat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a múlt héten azt mondta, csaknem ötvenmilliárd forint adóbevételre számítanak a rendszer bevezetésével, mert – szerintük – így már az erre szakosodott bűnbandák az áfát nem tudják elcsalni.

„Megjelentek közgazdasági elemzések is már arról, hogy ha ez a rendszer teljes mértékben üzemelni fog és a szankcionálás is elindul, akkor várhatóan Magyarországot sok, az adót kijátszó, az áfát kijátszó vállalkozás vagy erre szakosodott rendszerek, cégek el fogják kerülni Magyarországot, ami egyértelmű célja a kormányzatnak” – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

A becslések szerint az áfacsalók évente ezermilliárd forint kárt okoznak a költségvetésnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!