2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A béremelés sem tette vonzóvá a kiskereskedelmet

Hír TV

2017. november 8., szerda 09:52, frissítve: szerda 12:17

A munkaerőhiányról tanácskoztak a kiskereskedelmi ágazat képviselői egy kerekasztal-beszélgetésen. A VOSZ kereskedelmi tagozatának vezetője szerint a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése nem tette vonzóvá a kiskereskedelmet. Az egyik külföldi áruházlánc illetékese viszont a szakképzésre panaszkodott. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a kelet-magyarországi álláskeresőknek az ország nyugati felében kellene munkát vállalniuk.

13. alkalommal emlékezett meg a Vállalkozók Országos Szövetsége az Európai Kereskedelem Napjáról. A VOSZ kerekasztal-beszélgetést szervezett az ágazat képviselőinek részvételével. 

Az egyik külföldi kereskedelmi lánc illetékese a szakképzésre panaszkodott.

„Azonnali cselekvésre van szükség, ami a szakképzést illeti. Sajnos rákényszerültünk arra nagyvállalatként, hogy saját képzőintézményt hozzunk létre évekkel ezelőtt, ahol versenyképes és aktuális tudást biztosítunk. Ez az egyik legfőbb probléma, ami a szakközépiskolákból és egyetemekről kikerülő diákságot jellemzi” – jelentette ki Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A Vállalkozók Országos Szövetsége a minimálbér, illetve a szakmunkás minimálbér emelésének elfogadott mértéke nem teszi vonzóvá a kiskereskedelmet. Idén a minimálbér 15, a szakmunkás minimálbér pedig 25 százalékkal nőtt. Jövőre újabb 8, illetve 12 százalékos emelés várható. 

 „Egy nagyon komoly bérrel kapcsolatos intézkedésre szükség van annak érdekében, hogy a kereskedelmi munkaerő-probléma, a hiány problémája valahogyan oldódjon. Megoldódni nem fog, és attól is tartunk egyébként, hogy ez még csak az eleje a problémáknak, és a következő egy-másfél évben ez a munkaerő-kérdés eszkalálódhat” – mondta Krisán László, a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke.

A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkára szerint a munkaerőhiány átmenetileg kezelhető a munkaerő nagyobb mobilitásával. Az ország keleti felében élő állástalanokat igyekeznek arra ösztönözni, hogy a nyugati megyékben vállaljanak munkát.

„Egyre kevesebben gondolkoznak azon, hogy Nyugaton vállaljanak munkát, hiszen Magyarországon – figyelembe véve a megélhetési költségeket, az idekötődést – egyre közelebb tudunk jutni azzal, hogy ne kelljen nyugatra menni annak érdekében, hogy valaki jól éljen. Látjuk azt a tendenciát, hogy elég sokan már kezdenek visszatérni, illetve elég sokan azon gondolkoznak, hogy kimennek dolgozni néhány évig, nagyon nehéz körülmények között, de keresnek annyi pénzt, amivel idehaza vállalkozást tudnak kezdeni” – fogalmazott Lepsényi István.

A konferencián elhangzott: 2017-ben rekordot dönthet a kiskereskedelmi ágazat forgalma, és átlépheti a 10 ezer milliárd forintos álomhatárt. A szektorban közel 370 ezren dolgoznak, és 30 ezer betöltetlen állás van országszerte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!