2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

2010 előtt ebből még óriási botrányt csinált volna a Fidesz

Hír TV

2018. május 22., kedd 19:25

Továbbra is gyengélkedik a forint: a tegnapi 320 forintos mélypont után ma is 316-318 forint közelében mozog a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A külföldi utazást tervezőknek egyelőre csak a költőpénz miatt kell aggódniuk: 1 horvát kunáért például még sosem kellett olyan sokat fizetni, mint most.

„Ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát” – 2009. februárjában mondta ezt a Fidesz frakcióvezetője, miután a forint átlépte a 300 forintos lélektani határt az Euróval szemben. „Az elmúlt napokban hozzászokhattunk, hogyha a miniszterelnök találkozik az energetikai miniszterrel az egy sajtóesemény, ha találkozik a pénzügyminiszterrel, az is külön médiaesemény, most úgy döntött a miniszterelnök, hogy egy alkalomra több minisztert is összehív, együtt nézzék meg, hogy a kudarccal mit tudnak kezdeni” – fogalmazott akkor Navracsics Tibor.

A 2010-ben hivatalba lépett Fidesz-kormány már nem csinált nagy ügyet a forint árfolyamából, ami 2013-ban lépte át újra a 300 forintos szintet az euróhoz viszonyítva, 2015. áprilisa óta pedig folyamatosan felette van. Hétfőn két éve nem látott mélypontra, 320 forint közelébe zuhant.

Az Equilor üzletkötője azt mondja: a forint most is a lengyel zlotyval mozog együtt, és jobban bírja a nyomást, mint mondjuk a török líra , ami 10 százalékkal gyengült az év eleje óta. Az okok a nemzetközi pénzpiacokon keresendők.

„Év elejétől elkezdve, elindult egy nagyobb hozamemelkedés a világban, hogy egy példát emeljek ki, az amerikai 10 éves hozam több, mint 3 százalék, ami jelentősen több, mint korábban az 1,4-1,5 százalék közötti minimum, és ez egyfajta kockázati étvágyvisszaesést okozott a forintpiacokon és a feltörekvő devizák, így a forint is, úgy gondolom ennek látja most kárát, elindult egy tőkeáramlás a biztonságosabb devizák felé” – így Varga Botond.

A befektetőknek ugyanis biztonságosabb mondjuk amerikai papírokat venni, mint magyart, ha ugyanakkora a hozam. A magyar kamatok növekedéséhez a jegybanki alapkamat emelésére lenne szükség, a monetáris tanács keddi ülésén azonban nem változtatott a 0,9 százalékos szinten. A gazdaságnak ugyanis egyelőre jó a gyenge forint.

A nyaralni indulóknak ugyanakkor érdemes elgondolkozniuk.

„Az utazási irodák egy bizonyos árfolyamszint változásig kalkulálnak ezzel a lehetőséggel, ezt ha számszerűsíteném, akkor egy olyan 325-330 forintos euroárfolyamig nem lehet számítani arra, hogy jelentős számban áthárítanák ezeket a költségeket az utazókra” – mondta a Hír TV-nek Bajna Gábor, a Cartour Utazási Iroda tulajdonosa.

Bajna Gábor ugyanakkor azt tanácsolja, hogy érdemes minél előbb lefoglalni a kinézett utazást. A szakember úgy látja: az árak emelkedése az úticélt változtathatja meg.

A gyenge forint a költőpénzre mindenképpen hat, a horvát kunával szemben pedig még sosem volt ennyire gyenge a forint, 1 kunáért 43 forintot kell adni. Bajna Gábor pedig arra is figyelmeztet, hogy az utazási irodák nagyon körültekintően foglaltak, így idén a megszokottnál kevesebb „last minute” ajánlatra lehet számítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!