2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

1000-2000 forintos spórolást hozhat a 7 milliárdos többletkiadás

,

2015. március 16., hétfő 19:10, frissítve: kedd 07:07

A lakosság egy-két ezer forintot takaríthat meg évente, a katasztrófavédelemnek viszont akár hétmilliárd forint többletköltséget is okozhat a kéményseprés ellátása – a Magyarországi Kéményseprő-mesterek Szövetségének elnöke szerint. Leikauf Tibor a Hír TV-nek azt mondta, nem tudni, hogy az állam átveszi-e a magáncégeknél dolgozó kéményseprőket. A kormány 2016 január elsejétől államosítaná a szolgáltatást. A jogszabály elfogadásához kétharmados többség kell, az ellenzéki pártok közül a Jobbik már közölte, hogy nem szavazza meg az indítványt.

2016-tól a katasztrófavédelem venné át a lakossági kéményseprést a Belügyminisztérium törvénymódosító javaslata szerint.

A Kéményseprő-mesterek Szövetsége levélben tiltakozik az országgyűlési képviselőknél. Az érdekképviselet szerint az államosítás milliárdos többletköltséget okozna a katasztrófavédelemnek, ahol nem dolgoznak kéményseprők, nincsenek megfelelő eszközök, műszerek, nyilvántartások. „Januártól a katasztrófavédelem ingyen végezné a lakossági kéményseprő közszolgáltatást, a kémények számának a nyilvánításából kiszámítható, hogy ez összességében mekkora munkaráfordítást jelent” – mondta Leikauf Tibor, a szövetség elnöke.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a térítés nélküli kéményseprés a rezsicsökkentés része. „Mi szívesen látunk minden kéményseprőt akár a katasztrófavédelem keretében is foglalkoztatva, nem az ő munkájukat akarjuk elvenni, azt akarjuk elérni, hogy az embereknek kelljen minél kevesebbet fizetni” – mondta Rogán Antal.

Az államosítás terve ellen a bal- és a jobboldali ellenzék is tiltakozik. „Államosítanak egy olyan ágazatot, amelyben 100 százalékban magyar vállalkozások működtek közre, magyar emberek dolgoztak benne, ezt államosítják, és valószínűnek tartom, hogy nem a katasztrófavédelem fogja tovább folytatni ezt, hanem ismét ki fogják privatizálni, valakinek oda fogják adni ezt a lehetőséget” – mondta Szilágyi György jobbikos képviselő.

A törvénymódosításhoz az ülésteremben jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Ha az ellenzék fegyelmezett, és egyetlen képviselője sem hiányzik a voksolásról, a kormánypártok nem tudják államosítani a kéményseprést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!