2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A magyarországi áramellátás ötöde Mészáros kezében

Hír TV

2018. január 3., szerda 22:05, frissítve: szerda 22:38

A gáz- és áramellátásban is terjeszkednek a kormányközeli cégek. Mészáros Lőrinc a mátrai erőműbe vásárolta be magát, ezzel a magyarországi áramellátás ötöde került az egykori gázszerelő felcsúti milliárdos kezébe.

Kormos az ablakpárkány, a hőerőmű által kibocsátott több tonnányi pernye hull Ajkára. A Látótér stábja még 2015-ben forgatott a helyszínen. Az erőműben biomasszát és faaprítékot égetnek el, amivel villamos energiát, lakossági távhőt, valamint ipari felhasználásra szolgáló gőzt állítanak elő. Az erőművet üzemeltető Bakonyi Erőműnek 2016-ban 8,6 milliárd forint nettó árbevétele volt. A cég többségi tulajdonrészét december végén a francia Veolia cégcsoport magyarországi leányvállalata vásárolta meg.

A gazdasági szakújságíró úgy véli, az ügyletnek nincs köze a politikához. „Én azt gondolom, hogy a francia cég különösebben nem fekszik jól politikailag – általában a francia cégek nem annyira fekszennek jól a Fidesz-kormányzat alatt politikailag: emlékezzünk más közüzemi, a pécsi vízcég, vagy a kafetériacégek kiebrudalására –, ettől függetlenül ez egy nagyon régi, nagyon beágyazott játékos Magyarországon. Normál, piaci alapon fogja működtetni szerintem az ajkai erőművet” – mondta a Hír TV-nek Brückner Gergely Indextől.

A Mátrai Hőerőműnél viszont más a helyzet. Magyarország második legnagyobb erőművében ugyanis Mészáros Lőrinc szerzett irányító befolyást december elején. Ezzel különböző cégeken keresztül az ország áramellátásának ötöde került a felcsúti polgármester kezébe. Ráadásul a lakossági áramdíjak idei módosítása is neki kedvez: egy szakminiszteri rendeletmódosítás szerint a szolgáltatók által a nagykereskedőnek, vagyis a Magyar Villamos Műveknek fizetendő áram árát 4 százalékkal megemelték, ami az állami cégnek 6 milliárdos többletbevételt jelent.

Az MVM azonban ezt az összeget továbbadhatja a termelőknek, így például a Mátrai Erőműnek is. A második Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára szerint az energiaszektor átrendezése történik.

„Az, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető gazdasági körök szerezték meg az erőművet, azt is jelenti, hogy [neki] tartósan lesz szerepe a villamosenergia-ellátásban, és vélhetően semmiféle olyan piaci versenyben nem kell hogy részt vegyen, ami más erőművek esetében teljesen egyértelmű” – így a második Orbán-kormány energiaügyi helyettes államtitkára, Holoda Attila.

Nemcsak az áramellátásban terjeszkednek kormányközeli cégek: tavaly év végén a részben a miniszterelnök kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe tartozó MET Holding vásárolta meg az 1,2 millió fogyasztót ellátó Tigáz északkelet-magyarországi gázhálózatát. A vezetékhálózat meghaladja a 33 ezer kilométert, ami a teljes országos hálózat 48 százaléka.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!