2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ahmed H.: Ártatlan vagyok

Hír TV

2018. január 8., hétfő 18:53, frissítve: hétfő 22:00

Továbbra is ártatlannak vallja magát Ahmed H., a 2015-ös röszkei határ menti zavargások miatt terrorcselekménnyel vádolt szír férfi. Az ellene folyó, megismételt elsőfokú eljárás tavaly októberben indult, de várhatóan még januárban ítéletet hirdet a bíróság. Ahmed H. védője a volt igazságügyi miniszter Bárándy Péter – a jelenlegi igazságügyi államtitkár erre hivatkozva összefüggésbe is hozta a terrorcselekménnyel vádolt férfi ügyét és a kormányváltás érdekében szavazók mozgósítására létrejött Válasszunk 2018 csoportot.

Több korábbi vallomását is pontosította Ahmed H. a Szegedi Törvényszék hétfői tárgyalásán. A szír férfi, aki az ügyészség szerint 2015 szeptemberében a magyar rendőrök ellen hergelte a magyar–szerb határon feltorlódott migránsokat előbb azt mondta: látta, hogy mások palackokkal és cseréppel dobálják a rendőröket, de nagyobb betondarabokat nem látott. Később viszont elismerte, hogy összetört egy betondarabot, és az abból származó követ dobálta a magyar oldalra. Ahmed H. ugyanakkor fenntartotta korábbi vallomását, miszerint nem a rendőröket célozta.

– Igen, igen ezt mondtam, és most is fenntartom, hogy ezt mondtam. Hogy igaz, hogy nem voltam tudatomnál, én mérges voltam, én ideges voltam. És tényleg ott volt a könnygáz, stb. És igen, lehetséges, hogy felemeltem, és most is mondom, hogy felemeltem egy követ és dobáltam, de nem a rendőrségre. Hogyan dobálnám a rendőrt, miközben én kérek segítséget a rendőrtől? – fordította a tolmács a szír férfi szavait.

Ahmed H. a tárgyaláson azt vallotta, hogy nem követelte, csak kérte a határ megnyitását. Mikor a tanácsvezető bíró emlékeztette, hogy a nyomozás során már beismerte, hogy követelte a határnyitást, Ahmed H. azt válaszolta, ő nem követelt, csak kért. Úgy fogalmazott, hogy vallásilag és kulturálisan sem szokás, hogy ilyesmit követeljenek.

– Lehetséges, hogy kérhettem ilyet, már nem emlékszem rá pontosan, de azt is el kell mondanom a tisztelt bíró úrnak, hogy amikor vádoltak engem terrorcselekménnyel, már meghülyültem, már azt sem tudom, hova lett a fejem – tette hozzá a szír férfi.

Ahmed H. azt mondta, a könnygáz miatt vesztette el az önuralmát, nem tudott tiszta fejjel gondolkodni. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára már meg is találta az összefüggést a terrorizmussal vádolt férfi ügye, a Soros György alapítványai által támogatott civil szervezetek és a tavaszi országgyűlési választásra mozgósító, volt kormánytagokat összefogó Válasszunk 2018 csoport között. Ahmed H.-t ugyanis Bárándy Péter volt miniszter védi.

– Ami külön érdekesség, hogy természetesen mindenki ott és úgy végez ügyvédi munkát, ahogy ehhez kedve van, ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a V18-ak megalakult szervezetnek is oszlopos tagja a volt igazságügyi miniszter, aki elsősorban a kormány leváltását tekinti fő feladatának, és szerintünk nem szerencsés összekeverni a vádlottak védelmét a kormány elleni támadásokkal – fejtette ki Völner Pál.

Ahmed H. megismételt első fokú eljárásában várhatóan további két tárgyalási nap lesz – így az ítélet még januárban megszülethet. Az első, 2016-os elsőfokú eljárásban a bíróság 10 év fegyházbüntetésre ítélte a férfit terrorcselekmény miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!