2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

24 pénzügyőr előzetesét rendelték el

Hír TV

2018. május 31., csütörtök 11:53, frissítve: csütörtök 18:06

24 pénzügyőr előzetes letartóztatását rendelte el a Szegedi Járásbíróság. További két gyanúsítottról holnap döntenek. A gyanú szerint a NAV-osokat az országból kilépő külföldiek kenték meg.

A lebuktatott egyenruhások az M5-ös autópálya röszkei határátkelőhelyén szolgáltak. Őket is az állami alkalmazottak megfigyelésére szakosodott Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le. Kedden ütöttek rajtuk, a razzia miatt egy órán át állt a forgalom a magyar-szerb határon.

A rendelkezésre álló adatok szerint a röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök 2017 októberétől rendszeres haszonszerzésre törekedve jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el a Magyarország területén kilépésre jelentkező külföldi állampolgároktól. A Központi Nyomozó Főügyészség az elmúlt két napban összehangolt nyomozati cselekményeket hajtott végre a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek és több megyei rendőr-főkapitányság munkatársának közreműködésével. A több száz fő részvételével zajló intézkedések során számos helyszínen tartottunk házkutatást és több tízmillió forint készpénzt foglaltunk le - nyilatkozta a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője, Kovács Katalin.

Az ügyészség a szökés veszélyére, valamint a nyomozás akadályozására való hivatkozással kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A Szegedi Járásbíróság szinte valamennyiükkel szemben elrendelte a kényszerintézkedést.

Különös okok tekintetében egyedül az eljárás befolyásolása volt az, amit a bíróság alappal tarthatóságnak megállapított, magyarul alappal feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított esetlegesen megkísérelné a bizonyítást megnehezíteni, meghiúsítani vagy erre törekedne. Álláspontom töretlen a vonatkozásban, hogy az előterjesztést tevő ügyészség semmilyen ilyen tényt, adatot vagy bizonyítékot nem bocsájtott sem a védelem, sem a bíróság rendelkezésére - mondta Dávidházi Richárd, ügyvéd.

Elsődlegesen szabadlábra helyezés, másodlagosan pedig enyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés miatt jelentettünk be fellebbezést. Az enyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés értelemszerűen háziőrizet vagy lakhelyelhagyási tilalom. Természetesen a háziőrizetre van nagyobb esély, ha egyáltalán megvalósul a másodfokú bíróságnak ez az általunk indítványozott döntése - közölte Binszki József, ügyvéd.

A pénzügyőrök vezetője tíz évet, beosztottjai pedig nyolc évet kaphatnak korrupcióért, ha a bíróság bűnösnek találja majd őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!