2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:50

Már négy áldozata van a dámóci mérgezésnek

Hír TV

2017. november 8., szerda 15:17, frissítve: szerda 17:24

Négyre emelkedett a dámóci italmérgezés halálos áldozatainak száma – egyikük egy fiatal fiú. Egy ötödik ember szívelégtelenségben hunyt el, az ő esetében a boncolás árulja majd el, hogy ivott-e a mérgező italból. A haláleseteket metil-alkohol okozta, amelyet például üzemanyagok és fagyálló folyadékok adalékanyagaként használnak, és – a fogyasztható etil-alkohollal szemben – vakságot, súlyosabb esetben pedig halált is okozhat.

Már négy halálos áldozatot követelt a mérgező pálinka a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dámócon. A határ menti kis faluban pénteken lettek rosszul többen is, miután egy helyi lakostól vásárolt alkoholból ittak.

Korábban is vettek a gyanúsítottól alkoholt a helyiek, mondta az egyik áldozat öccse, aki csak a Hír TV-nek nyilatkozott. Neki olyan szempontból szerencséje volt, hogy ő nem ivott a mérgező italból, ám a rokonai igen, ők mindhárman meghaltak.

„Berúgtak, lefeküdtek aludni. A bátyám felkelt, akkor még fel tudott kelni, mondta, hogy nem lát, kihívták a mentőt, megnézték a másik két fiút, akivel ivott, de ők meg már eszméletlenek voltak. Bevitték a kórházba a bátyámat is, és ott már ő is bekómázott” – mondta az áldozat testvére.

Mécseseket gyújtottak a szomszédok az egyik áldozat háza előtt. Nyilatkozni nem akartak, de kamerán kívül azt mondták, hogy három éve költözött oda az a nő, aki szombat reggel halt meg. Ő volt a halálos ital negyedik áldozata.

A súlyos betegeket altatják és lélegeztetik, és művesekezelésre is szükség lehet.

Az eddigi vizsgálatok alapján metil-alkohol, más néven metanol okozta a megbetegedéseket és a haláleseteket is. Mivel a metanolt nem lehet megkülönböztetni a normál alkoholtól, különösen veszélyes.

„Ez olyan anyag, amely a szervezetben lebomolva formaldehid anyaggá és hangyasavvá alakul. A hangyasav felborítja a szervezet anyagcsere-háztartását, és ennek sejtkárosodás lesz a következménye a vesében, a májban, az idegrendszerben, a tüdőben, gyakorlatilag mindenütt. Ennek a szernek nincsen ellenszere, tehát csak az általa okozott tüneteket tudjuk kezelni” – mondta el Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója.

A Hír TV megtalálta azt a férfit, aki a gyilkos párlatot főzte. A bíróság által lakhelyelhagyási tilalommal sújtott férfit épp a rendőrök ellenőrizték. Annyit elmondott, hogy korábban nem volt probléma az általa eladott pálinkával.

A mérgezést szenvedők közül még négyen vannak kórházban, de az állapotuk folyamatosan javult, így várhatóan jövő héten már mindannyian hazatérhetnek. Az, hogy szenvedtek e maradandó károsodást, egyelőre nem lehet tudni.

Élő bejelentkezés Dámócról 15 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!