2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Zúzdában a helye a kilencedikesek új tankönyvének?

2015. március 27., péntek 21:26, frissítve: szombat 10:12

Zúzdába való a kilencedikeseknek készült állami történelemkönyv – Honti László Széchenyi-díjas nyelvész szerint. Az állami megrendelésre kifejlesztett tankönyv ugyanis tele van súlyos szakmai hibákkal. Szeptembertől több, mint ezer iskolában oktatnak belőle, egyelőre kísérleti jelleggel. A kormány 2014 január elsejével államosította a tankönyvellátást, hogy az olcsóbb legyen. Azóta a tanárok csak egy megadott tankönyvlistából rendelhetnek.

A kilencedikes történelemtankönyv a magyar őstörténetet feldolgozó része tele van szakmai hibákkal – a szakemberek szerint. A térképen például rossz helyen jelölték a magyar őshazát, a kőkorszakot bemutató táblázatból pedig egy teljes korszak maradt ki. „Hát a paleolit és a neolit közül kihagyja a mezolitot. Ha már akarná a táblázat ezt mezolitnak nyilvánítani. De ez mindenestül a paleolitba tartozik” – magyarázta Klima László, a ELTE-BTK, finnugor tanszék habilitált egyetemi docense.

Több helyen keverednek a finnugor rokonságot elemző nyelvészeti kérdések az antropológiával, vagyis az embertannal, ami fogalomzavart okozhat a diákoknál. Honti László Széchenyi-díjas nyelvész azt kifogásolja, hogy ráadásul összemosódnak a tudományos és a teljesen megalapozatlan, dilettáns nézetek. A szakember levélben kérte az emberierőforrás-minisztert, hogy minél előbb vonassa ki a könyveket a használatból.

„A levél utolsó mondatában javasoltam, hogy ezeket a könyveket küldje zúzdába, tudniillik az én szakmám szempontjából oda valók” – nyilatkozta a nyelvész, hozzátéve: „a gyerekeken kísérleteznek, kísérleti nyúlnak tekintve őket”.

A tankönyvet az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelte meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől. Szeptember óta több mint ezer iskolában oktatnak belőle. A felháborodást okozó fejezet szerzője azzal védekezik, hogy mindössze három hónapot kaptak kollégáival a tankönyv megírására. De szerinte a jelenleg piacon lévő tankönyvek az övékénél is súlyosabb hibákat tartalmaznak.

„Hát, hogy a térképekben vannak hibák, hát, vannak. Egyszerűen azért, mert a térképeket bizony nem én rajzoltam. És az orrom alá lehet dörgölni az összes ilyen hibát. Ezeket bizony ki fogjuk javítani” – közölte Németh György egyetemi tanár, az MTA doktora, a tankönyv egyik szerzője.

A tankönyv kísérleti jellege azt jelenti, hogy az ebből oktató tanároknak munkanapló formájában minden fejezetről le kell írniuk észrevételeiket és javaslataikat. A szerzők ezek alapján készítik majd el a javított verziót, ami szeptembertől kerülhet a diákok kezébe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!