2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Zavarja a biatorbágyiakat a helyi focipálya

Hír TV

2018. január 14., vasárnap 10:20, frissítve: vasárnap 10:46

    Az elviselhetetlen zaj és fényszennyezés miatt alakított pertársaságot 16 biatorbágyi lakó. Azt mondják, megkeseríti életüket a folyamatos kiabálás, káromkodás, a reflektoroktól pedig nem tudnak aludni. Panaszukkal már megkeresték az önkormányzatot, de az hajthatatlannak bizonyult. Az egyik, a pályát rendszeresen használó egyesület azt nyilatkozta, már dolgoznak a megoldáson.

Villanyfényes edzés gyerekeknek a biatorbágyi focipályán, a reflektorfény azonban nem mindenkinek tetszik: a környéken lakók emellett a zajra és a nemritkán elhangzó káromkodásokra is panaszkodnak.

„Minden áldott nap fociznak, rugdossák a palánkot, pihenni nem lehet, a reflektor a hálószobába világít, a mozgásérzékelőm nem kapcsol fel” – fogalmazott Steinbach Edit.

Steinbach Edit telke kevesebb mint fél méterre van a pályától, a terület korábban édesapjáé volt – 10 éve építtette ide családi házát. Akkor még nem volt szó arról, hogy az 1947-ben épített szomszédos pályát nemcsak átalakítják, de ki is bővítik.

Edit hálószobájának közvetlen közelében található egy palánkokkal bekerített kis pálya. A csukott ablak ellenére jól hallható a játékosok hangja és a labda palánkhoz verődése.

„Én nem szeretném, hogy bezárják a pályát, csak a kialakult körülményeket valahogy orvosoljuk. A lámpák engem idegesítenek. Jó, lehúzom a redőnyt; de a káromkodást meg a puffogást akkor is fogom hallani” – fűzte hozzá.

Egy szomszéd készített felvételt, ő azonban nem vállalta névvel és arccal a nyilatkozatát.

„Az szeretném, hogy pálya intenzitását, mert van, hogy 50-en vannak itt, normális keretek közé szorítsák” – mondta egy másik helyi lakos.

16 lakó fogott össze és alakított pertársaságot a tulajdonos önkormányzat és az üzemeltető ellen. Az őket képviselő ügyvéd úgy látja, nemcsak a fény és hangszennyezés a probléma, a beruházással sem volt minden rendben.

„A biatorbágyi helyi építési szabályzat szerint 100 négyzetméterből 70-nek kell zöldfelületnek lennie. Ez, itt a valóságban (egy igazságügyi szakértő szerint) 13 százalék. Tessék felszorozni a közel kéthektárnyi területre” – mondta el Litresits András ügyvéd.

A pertársaság által felkért ingatlanbecslő szakértő a 16 lakos házának összértékének esését mintegy 150–200 millió forintra teszi. Az értékcsökkenés kompenzálását is az alperesektől várják.

„Emlékeim szerint azt mondta [ti. az ingatlanbecslő], hogy ilyen mértékű csökkenést (33 százalék) még nem állapított meg, illetve egyik ügyfelemnek pedig azt, hogy forgalomképtelen a háza, mert ilyen körülmények között »nincs az az őrült, aki megvenné a házát«” – tette hozzá az ügyvéd.

A pályát rendszeresen használó Viadukt SE elnöke elismerte, hogy érkeztek hozzá panaszok, de szerinte az üzemeltető megtette a szükséges lépéseket.

„Teljes mértékben átalakítottuk mi is az edzéseinket; az üzemeltető a hétvégi nyitvatartást korlátozta jelentősen. Ami pedig a zaj legnagyobb forrása volt, az amatőr csapatoknak a bérbeadást pedig teljesen meg is szüntette. Most az üzemeltető helyett beszélek, de tudom, hogy már foglalkoztak az árnyékolással, és a világítás az átalakítását is megkezdték” – fogalmazott Cserniczky Tamás, a Viadukt SE elnöke.

A bírósági eljárás várhatóan márciusban kezdődik.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!