2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

Következik:

Vezércikk 05:00

Vona hajlandó összefogni, hogy „megállítsák Orbán ámokfutását”

Hír TV

2017. november 22., szerda 16:46, frissítve: szerda 21:23

Az LMP-vel és a Momentummal is kész a koalícióra a Jobbik az Orbán-kormány leváltásáért - nyilatkozta Vona Gábor a Magyar Nemzet Online-nak. A párt miniszterelnök jelöltje felelősséget és nyitottságot vár el az említett pártoktól a kormányváltás érdekében. Az LMP és a Momentum azonban elutasító választ adott, mindkét párt az eltérő értékrendre hivatkozott.

Az elbukott kvótaellenes alaptörvény-módosítás. Hiába szavazott igennel Fidesz-KDNP, az LMP és a Jobbik politikusai valamint a szocialisták nem nyomtak gombot, így nem volt meg a szükséges minősített többség.

Áprilisban pedig a CEU miatt fogott össze az ellenzék, a Momentum népszavazást akart, az LMP pedig az Alkotmánybíróság elé vitte a törvényt. A Jobbikon múlt, hogy a legfelsőbb bírói fórum elé kerüljön az ügy.

Az együttműködést kormányon is eltudja képzelni a Jobbik. Erről Vona Gábor beszélt a Magyar Nemzet Online-nak.

„Természetesen mi egyedül szeretnénk választást nyerni, mert egy ilyen jellegű választási győzelem és egy ilyen jellegű kormányzás jobb, mint egy koalíciós kormányzás. De ha arra van szükség, hogy a 21. századi pártok kompromisszumot kössenek, és az alapvető kérdésekben, mint a demokrácia helyzete, a választójog helyzete, a kivándorlás megállítása, a tudásalapú társadalom, a gazdaság versenyképességének a növelése, ezekben az alapvető kérdésekben meg kell egyeznünk ahhoz, hogy Orbán Viktornak az antidemokratikus ámokfutását megállítsuk, akkor azt gondolom, hogy ezekben a pártokban meg lesz a felelősség és a nyitottság arra, hogy megszülessen” – fogalmazott a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Az LMP a korszakváltásban érdekelt, de a jobbik nem ezen elvek szerint politizál, így a koalíciót sem velük képzelik el mondta a Lehet Más a Politika miniszterelnök-jelöltje.

„Nem tudom egyébként, hogy a Jobbik mivé lesz, mert egyébként folyamatos identitás váltásokon ment keresztül, de én nem gondolom azt reális jövőképnek, hogy mi koalícióban legyünk együtt, egyszerűen értékalapon nem hasonlít a két párt egymáshoz” – mondta Szél Bernadett.

A Momentum elnöke azt mondta: jelen pillanatban biztosan nem tárgyalnának a Jobbikkal.

„Amíg mi magunk sem tudjuk azt elhinni, hogy a Jobbik úgymond megtért és most egy európai, szolidáris, nyitott mozgalommá vált, amíg élesen ég a fejünkben az elégetett ES-s zászlók képe, a magyar gárda képe, a cigányozás képe, a zsidózás képe, addig ez egy elképzelhetetlen koalíció. Ettől függetlenül koalíciókra szükség lesz majd a jövőben, együttműködésekre szükség lesz majd a jövőben, kérdés, hogy mikor, kivel és hogyan” – nyilatkozta Fekete-Győr András.

Az LMP 1 százalékponttal megelőzi az MSZP-t, legutóbb ezt az adatot mérte az Iránytű Intézet. A Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatás szerint a biztos pártválasztók között a szocialisták 7 százalékon állnak, a Fidesznek 49, a Jobbiknak 22, a Momentumnak 3 százalékos támogatottsága van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!