2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Volt már késelés is, de a legfőbb gond a szemét a II. János Pál pápa téren

2015. augusztus 6., csütörtök 20:06, frissítve: csütörtök 20:10

Volt már példa késelésre a II. János Pál pápa téren – nyilatkozta a Hír TV-nek a közterület-felügyelet, miután a polgármester, Kocsis Máté internetes bejegyzésében kifakadt a téren élő migránsokra. Az általunk megkérdezett helyieket főleg a menekültek által hátrahagyott szemét zavarja.

Mosoda, mosdó, hálószoba és nappali – mindezt a funkciót látja el a nemrég felújított II. János Pál pápa tér a Józsefváros szívében. A kerület polgármestere a közösségi oldalán adott hangot felháborodásának. Kocsis Máté azt írta: a migránsok sátrakat építenek, tüzet raknak, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek és rongálnak.

„Tizennégy darab írásbeli bejelentést kaptunk, ebből nyolc darab jött a II. János Pál pápa térre, illetve rengeteg telefonos és élő bejelentés érkezett. Ezek során kaptunk olyan jelzéseket a lakosságtól, hogy a migránsok összeverekednek, hangoskodnak, illetve egy késeléssel kapcsolatos információ is jött, amit nyilván továbbítottunk a megfelelő hatósághoz” – mondta Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Közterület-felügyelet ügyosztályvezetője.

Kocsis Máté írását több helyen is bírálták a sajtóban. A fórumokon pedig helyi lakosok azt írták: a téren eddig sem volt rend a hajléktalanok miatt.

„Az ő számuk az töredéke volt ennek a számnak, mint ami most itt a parkban megtalálható. Nyilván az általuk okozott probléma, karbantartási nehézségek is jóval kisebbek voltak” – a Főkert zöldfelületi igazgatója azt mondja: előbb-utóbb a park állapota leromlik, hiszen a folyamatosan ott tartózkodó több száz ember miatt nem tudják ellátni a karbantartási munkálatokat.

Lipcsei Szabolcs cáfolta, hogy a játszóteret az önkormányzat záratta volna be a menekültek miatt. „A játszótérre kihelyezett illemhelyek száma kevésnek bizonyult. Gyakorlatilag a közterületen megjelent olyan emberi ürülék, ami összeegyeztethetetlen a játszótéri környezettel. A Főkert, illetve a helyi közterület-felügyelet úgy döntött, hogy a probléma megoldásig átmenetileg lezárja a játszóteret” – mondta Lipcsei.

A takarítás után azonban a játszótér ismét nyitva, a korábbi kettő helyett pedig már nyolc illemhely van, amit a beszámolók szerint a migránsok kulturáltan használnak. Szemét azonban bőven van a téren, az elmúlt három napban 50 köbméter hulladékot szállítottak el.

– Én rendszeresen járok ki, naponta kétszer-háromszor, és borzasztó. Mint ember, úgy semmi problémám nincs velük, de amit itt hagynak maguk után, azzal igen.
– Hangoskodás, verekedés van köztük?
– Egymás között, de minket, úgymond kívülállókat nem.

– nyilatkozta Kővári László. Más helyi lakosnak megoldási javaslata is van:

– Üzenem a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak, hogy csináljon valamit.
– Nem elég a kerítésépítés és az egyéb intézkedések?
– Téglából csináljon!

A tervek szerint hamarosan tranzitterületeket alakítanak ki a migránsoknak a fővárosban, ahol vízvételi lehetőséget, zuhany- és WC-használatot biztosítanak. Arra azonban nem kötelezhetik őket, hogy a tranzitterületen belül maradjanak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!