2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Völner már fel is adta a csekket Orbán felhívására

Hír TV

2018. január 4., csütörtök 17:27, frissítve: csütörtök 18:12

A miniszterelnök felhívására megkezdték az adományozást a kormánypárti politikusok. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az élenjárók között van, már a befizetett csekket is be tudja mutatni. A Fidesz nem először nyúl ehhez a kampányeszközhöz. Az eddigi tapasztalok szerint a mintegy másfél millió szimpatizáns több száz millió forintot fog küldeni a pártkasszába.

Levélben kér anyagi segítséget a kormánypárt a további kampányhoz, ahogy a szövegben fogalmaznak azért: hogy az ország magyar ország maradhasson. A levelet Orbán Viktor a Fidesz elnökeként írta alá. A magyaroknak csekket is küldenek, és adományokat várnak.

– Nekem olyan kicsi a nyugdíjam, aranyos. A vállalkozók majd adnak.
– Miért fontos a Soros György elleni kampány ön szerint?
– Hogy legyen Magyarország szabad. Minek hozzák ide azt a sok négert? – nyilatkozta a Hír TV-nek egy nyugdíjas hölgy.

Van, akit viszont már összezavart a sokféle üzenet a bevándorlás kapcsán:

– Ha megkapja a levelet és a csekket, fog küldeni pénzt?
– Nem!
– Miért nem?
– Mert így döntöttem. Nem.
– Nem fontos a Soros György elleni kampány?
– Nem hiszek benne. Az ember már nem tudja, hogy mibe higgyen, tényleg, mert annyi hír terjeng, hogy egyszerűen kiszűrhetetlen, nem lehet tudni, mi az igazság” – fogalmazott egy másik asszony.

A szabályok szerint az állampolgárok támogathatják a politikai pártokat, azoknak viszont nyilvánosságra kell hozniuk, hogy kik és mennyi pénzt adtak. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint a kampányfinanszírozásról és a pártok gazdálkodásáról szóló törvények szabályozzák ugyan az ilyen tevékenységet, mégis bizonytalanság van.

„Jelen pillanatban a jogkereső emberek és érdeklődők nem tudnak eligazodni, mert a választási iroda a honlapjáról törölte a vonatkozó jogszabályok megtekinthetőségét. Kizárólag az általuk kiadott közlemények alapján lehet tájékozódni, és ebben a kérdésben ma nincs egy határozott álláspont” – mutatott rá Tóth Zoltán választási szakértő.

A kormánypárti politikusok nem tétlenkednek és pénzt küldenek a miniszterelnök felhívására. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Hír TV kérdésére elárulta, hogy már fel is adta a csekket.

– A levélhez mindig csekket is mellékelnek, úgyhogy én már fel is adtam.
– Milyen összeg szerepel rajta, azt elárulja?
– Szerintem megfelelő összeggel támogattam a…
– És mit szeretnem, mire kellene ezt felhasználni ön szerint?
– A kampányokba rendszeresen gyűjt a támogatóitól és termesztetésen a választási kampány kiadásaira fordítja ilyenkor – fogalmazott Völner Pál.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz kezdeményezése, valójában nem a pénzgyűjtésről szól. „Nem tudok arról, hogy a Fidesz annyira rossz pénzügyi helyzetben lenne, hogy a támogatók forintjaira lenne szüksége. Nem is hiszem, hogy itt anyagi támogatásról van igazából szól, sokkal inkább arról, hogy a Fidesz megpróbálja a törzsszavazóit a legkülönbözőbb utakon és módon magához kötni” – mondta Niedermüller Péter, a DK alelnöke.

„Ki volt az, aki Orbán Viktor politikai karrierjét az elején támogatta? Hogy hívják ezt az embert? Soros György.” – A Fidesz pedig ellene fordult, ez már az Együtt véleménye. Juhász Péter szerint valójában Orbán Viktor az ország leggazdagabb embere, a közvagyon kijátszásával ugyanis több mint 300 milliárd forintot juttatott kormányközeli vállalkozóknak, köztük Felcsút fideszes polgármesterének is, aki most pénzt csurgathat vissza a választási kampányba.

„Ennek mutatjuk itt a példáját, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktornak befizet mondjuk harmincmilliárd forintot, hiszen ez az az összeg, amit nagyjából, kizárólag a menekültellenes kampányra elköltött a Fidesz, vagy a Fidesz által kézben tartott állami szervek, különböző módokon” – fogalmazott az Együtt elnöke.

A Mészáros Lőrinchez köthető cégek egyébként az év végén két hét alatt, több mint 164 milliárd forint értékű út- és vasútépítésre nyertek megbízásokat közbeszerzéseken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!