2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Vizitdíjat szednek a Pest megyei Pilisen

Hír TV

2018. január 15., hétfő 20:27, frissítve: hétfő 21:26

Az önkormányzat olyan egészségügyi szolgáltatásokért kér alkalmanként 300 forint egészségügyi hozzájárulást, amelyeket az állam nem biztosít helyben a lakosoknak.

300 forintot kell fizetni a pilisi lakosoknak a laborellátásért, a fizikoterápiáért és más szakrendelések igénybevételéért. Akik nem akarják vagy nem tudják kifizetni a díjat, azok jelentős költséggel utazhatnak Ceglédre ugyanezeket az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni.

Minél nagyobb a család, ez annál többször jöhet elő. Azt átlagoltuk Nótár Ilona egészségügyi szakértővel, aki segítette folyamatosan a munkánkat, hogy ez körülbelül 2000-4000 forint is lehet egy családnak, és azt tudnunk kell hogy a településen, főleg a telepi részen nagyon sokan 22 800 forintból élnek – mondta el a Pilisi Civilek csoport közösségszervezője, Balogh Fruzsina.

A fizetős szolgáltatások nem tartoznak a kötelező alapellátás körébe, az önkormányzat saját költségére, a pilisek közérzetjavítása céljából vállalta e szolgáltatások működtetését. Az egészségügyi hozzájárulásnak nevezett díj egyébként sem fedezi az önkormányzat felmerülő költségeit.

Ahhoz, hogy mi ezt tudjuk működtetni, két alkalmazottat kell fizetnünk, van egy helyiség, amelynek nyilván a fűtése, rezsije, takarítása is beletartozik. Mindezek felett még benne vannak az eszközök: a vérvételi csövek, a tűk, a fertőtlenítő szerek, a mintavételhez szükséges tesztanyagok, és még a gépkocsi, illetve a gépkocsivezető bére is ebbe beletartozik. Nem fedezi a teljes költséget. Úgy gondoljuk, hogy ez hozzájárulás ahhoz, hogy itt tudják igénybe venni – nyilatkozta Hajnal Csilla polgármester.

A Magyarországi Cigánypárt a rászorulóknak adományokból kifizeti a hozzájárulást, és megpróbálja jogi úton elérni a díjfizetési kötelezettség megszüntetését.

Az MCP természetesen közérdekűadat-igénylést fog benyújtani a városvezetésnek. Jogi tanácsokkal fogjuk ellátni a helyi civileket, és szeretnénk mindenféle olyan lehetőséget biztosítani az itt élő embereknek, hogy ez az állapot megszűnjön. De bízunk a városvezetőség jóindulatában, és bízunk abban, hogy valamiféle megoldást fognak találni, hogy ez megszűnjön ez az állapot – mondta Balogh Lajos, a párt sajtóosztály-vezetője.

Aki eddig jelezte az önkormányzatnak, hogy nem tudja kifizetni a hozzájárulást, és valóban rászoruló, annak települési támogatás formájában elengedték a díjat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!