2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Vizes vb: senkit nem érdekeltek a kikötők, felelős sem volt

2017. augusztus 3., csütörtök 23:37, frissítve: péntek 07:48

Nem volt felelősük a vizes világbajnokság alatt azoknak a kikötőknek, amelyeket a személyszállító hajók használtak. A szervezők csak a vb lezárulta után hozták nyilvánosságra, hogy a kikötők üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult.

A Margitsziget zenélő kútjánál tartott sajtótájékoztatót a vizes vb-t szervező cég vezetője és a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Olyan beruházásokat soroltak, amelyeknek kapóra jött a világbajnokság. Ilyen például a sziget növényzetének megújítása vagy a szennyvíz tisztítása. Ezeket előbb-utóbb meg kellett volna csinálni.

„Az egyik legfontosabb beruházási csomag a sziget csatornázottságának a kiépítése, hisz eddig az itt keletkező szennyvíz tisztítatlanul ömlött a Dunába, ez most megszűnt” – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

Akad olyan fejlesztés is, amelyre nem lett volna szükség, ha nincs a vb. A sportrendezvényre nyolc kikötőt szereztek be közel félmilliárd forintért a Maharttól. A kikötők üzemeltetésére külön közbeszerzést írtak ki, de az eredménytelenül zárult, 102 millióért senki nem vállalta a munkát. Így a vb alatt, illetve a jövő héten kezdődő masters világbajnokság idején a nézőket vagy a versenyzőket szállító hajók olyan kikötőkben kötöttek ki, amelyeknek nincs felelősük.

„Ezek a kikötők számunkra csak a vb alatt voltak használatban, további sorsukról nem a Bp2017 Nonprofit Kft. dönt. Tudomásunk szerint ezek a dunai hajózást fogják segíteni, illetve olyan terv van, hogy egy múzeumi hajókörutat építsenek ki Budapesten, és ezek állomásait fogják ezek biztosítani” – mondta Borsa Miklós, a vb-t szervező cég szóvivője.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes nem tart attól, hogy a vb-re megrendelt kikötőknek nem lesz gazdájuk.

– Attól nem tart a főváros, hogy nem lesz üzemeltetője, és az enyészetnek indul?
– Nem, nem tartunk ettől.
– Miért nem?
– Mert a józan paraszti ész, mint mindenben, itt is működni fog.
– Ez azt jelenti, hogy ezeket a kikötőket gazdaságilag majd megéri valakinek üzemeltetni?
– Azt gondolom, hogy igen.

A Mahart a Vigadó téren, a Duna Arénánál, valamint a Margitszigeten telepített kikötőket. Az állami tulajdonban lévő Mahartnál egyetlen ember válaszolhatott volna a Hír TV kérdéseire, de ő éppen szabadságon van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!