2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szolgának születtek 03:00

Visszadobta Áder a kéményellenőrzésről szóló törvényt

Hír TV

2017. október 20., péntek 11:50, frissítve: péntek 17:24

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a családi házak kötelező kéményellenőrzését eltörlő törvényt a köztársasági elnök. Áder János arra hivatkozott, hogy az önkéntes megrendelés veszélyes.

„Ha és amennyiben megtörténne, majd akkor kérdezzen meg bennünket” – így reagált Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője arra az újságírói felvetésre, hogy visszavonják-e a kötelező kéményellenőrzést megszüntető törvénymódosítást, ha bebizonyosodik, hogy annak hatására nő a szén-monoxid-mérgezések száma. A Fidesz frakcióvezetője az egyéni felelősséggel magyarázta azt, miért nem okoz közvetlen veszély a szabálymódosítás.

„Mi úgy gondoljuk, szemben azzal, hogy a magyar társadalom azon része, akik egyébként egylakásos családi házban élnek, kellően felelősen gondolkodik ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy az, egyébként általunk ingyenessé tett, kéményseprésre mikor van szükség és mikor nincs” – mondta Gulyás Gergely.

A köztársasági elnök viszont nem ért egyet a törvénymódosítással, ezért megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek. Áder János szerint az önkéntes megrendelés növeli az életveszélyes balesetek számát. Levelében nemzetközi tapasztalatokra hivatkozik, mint írja: azokban az országokban többszörös a balesetek száma, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik. A szakmai szervezet – amely korábban hasonló okok miatt tartotta elfogadhatatlannak a módosítást – örül az államfő döntésének.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy tényeken alapuló és felelősségteljes döntés volt a részéről, és természetesen reménykedünk benne, hogy az Országgyűlésben helyet foglaló valamennyi képviselő ezt a kérdést újragondolja, és esetlegesen a jövőben megállítják azt a tragédiasorozatot, amiről az elmúlt időszakban rendre be kellett, hogy számoljunk” – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A Jobbik szerint a törvénymódosítással kizárólag a katasztrófavédelmet akarják a felelősség alól mentesíteni. Szilágyi György szerint a szerv egyszerűen nem tudja ellátni a 2016 óta rábízott feladatot.

„Mi akkor is tiltakoztunk ellene, hiszen egy normálisan működő kéményseprőipari szolgáltatás volt ebben az országban megfelelő szakemberekkel, akik lelkiismeretesen végezték a munkájukat. ŐK az egész szakmát tönkretennék ezzel az új törvényjavaslattal, így is óriási károkat okoztak, olyan károkat, amiket majd megpróbálunk 2018 után helyreállítani és újra visszaadni ennek a szakmának a becsületét” – hangoztatta a jobbikos politikus.

Az államfő a törvénymódosítás gyakorlati kifogása mellett azt is jelezte: a neki megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott, annak ellenére, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el. A parlament kedden szavazott a belügyminiszter törvényjavaslatáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!