2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Visszaállítanák az idegenrendészeti őrizetet

,

2015. február 20., péntek 17:01, frissítve: vasárnap 13:27

Az idegenrendészeti őrizet visszaállításával lehetne megelőzni a gazdasági menekültek számának növekedését – erről beszéltek a kormánypárti szónokok a parlament bevándorlási vitanapján. Az intézkedést az Európai Unió miatt kellett eltörölni 3 éve, ha pedig újra alkalmaznánk, kötelezettségszegési eljárás is indulhatna Magyarország ellen. Az illegális határátlépők azonban egyre nagyobb terhet jelentenek az országnak, az államnak egy menekült ellátása naponta 4600 forintos költséget jelent. Az MSZP hisztériakeltésnek nevezte a Fidesz által kezdeményezett vitát.

Az elmúlt hetekben a Keleti pályaudvaron feltartóztatott koszovói családokat nem vehették őrizetbe a rendőrök, csak útbaigazították a szállás felé őket, és közölték velük, hogy amíg a menekültügyi eljárás le nem zárul, nem hagyhatják el az országot. Volt olyan család, aki pár nappal később újra a Keleti pályaudvaron volt, arra várva, hogy fel tudnak-e szállni egy Németországba tartó vonatra. Ha érvényben lenne az idegenrendészeti őrizet, nem mozoghatnának szabadon az országban, és esélyük sem lenne arra, hogy tovább szökjenek Nyugat-Európába.

„A magyarországi helyzetet is most kell kezelni, mert 2020-ban már régen késő lesz, ha nem csinálunk semmit” – fogalmazott Kósa. A Fidesz frakcióvezető-helyettese a bevándorlási vitanapon arról beszélt, hogy az intézkedést az Európai Unió miatt kellett eltörölni 3 évvel ezelőtt. Pedig Kósa Lajos szerint visszatartó hatása volt az illegális határátlépők számára. 2012-ben még csak 2000-2500 menekült érkezett hazánkba. Idén pedig már 26 ezren lépték át a határt, közülük 22 000-en olyanok, akik biztonságos országból érkeztek, tehát nem lehet megadni nekik a menekültstátuszt.

Az idegenrendészeti őrizetet azonban továbbra is tiltaná az Európai Unió, ezért kell a nemzeti konzultáció során a választók támogatása. „Tudnunk kell, hogy az emberek támogatják-e, hogy a kormány drasztikus intézkedéseket hozzon annak ellenére, hogy ez valószínűleg az Európai Unió részéről kötelezettségszegési eljárással fenyeget” – közölte Rogán Antal.

A Jobbik egyetért a kormánypártokkal. „Való igaz az, hogy egy belső szigorítással el lehetne érni, hogy ne Magyarországon keresztül zúduljon az áradat” – mondta Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes.

A szocialisták szerint azonban a Fidesz hisztériakeltésre és az idegengyűlölet szítására használja a menekülthullámot. „A nyomor, a háború vagy az üldöztetés elől menekülőket nem lehet bűnözőkként kezelni, és börtönkörülmények között fogva tartani. A Fidesz ötlete a menedékkérők automatikus, tömeges őrizetbe vételére nemcsak embertelen, de rendkívül drága és haszontalan is” – mondta Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető-helyettes.

Az LMP azt kifogásolta, hogy a kormány szándékosan összemossa a menekülteket a bevándorlókkal. Az Együtt függetlenként politizáló képviselői nem vettek részt a vitában, a DK-sok pedig még az ülésterembe se mentek be.

A 21.30-kor kezdődő Célpont című műsorunk is a menekültekkel foglalkozik majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!