2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Vírus terjed, látogatási tilalmat vezettek be

Hír TV

2018. január 5., péntek 20:13, frissítve: péntek 21:11

Látogatási tilalmat rendeltek el az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályán, mert sok beteget kellett felvenni hányásos-hasmenéses panaszokkal az utóbbi napokban. A vírust több felnőtt is elkapta, ezért a kórház saját hatáskörben intézkedett a tilalomról. Járvány egyelőre nincs, de az enyhe időjárás kedvez a betegségek terjedésének, ezért tartják fontosnak a rendelkezés és a higiéniai szabályok betartását.

Gyomor- és bélrendszeri panaszokkal jelentkezett több gyermek is az egri Markhot Ferenc Kórházba az utóbbi napokban. A betegség hányással és hasmenéssel jár, és már több felnőtt is elkapta. Az intézmény vezetése ezért saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el a gyermekosztályon.

A kórház illetékesei nem akartak nyilatkozni. Telefonon annyit mondtak, hogy járványról nincsen szó. A látogatási tilalommal a további megbetegedéseket akarják megelőzni.

A téli szünet vége és az enyhe időjárás is oka lehet annak, hogy egyre több a beteg – mondja az általunk megkérdezett gyermekorvos. Dr. Csízy Zoltán szerint a hányásos-hasmenéses tünetek ilyenkor gyakran együtt járnak felső légúti panaszokkal is. Gyerekeknél a legfontosabb a kiszáradás megelőzése, mert ha későn kerülnek orvoshoz, már csak az infúziós kezelés segít.

A kiszáradás jelei: száraz nyelv, acetonos lehelet, csecsemőknél besüppedt kutacs és általános rossz közérzet. Hamuszürke arcszín, és nagyon-nagyon fontos információ, hogy nincs vizelet, vagy a szokásosnál kevesebb vizeletet ürít. Ezt mindig a szülővel meg szoktam beszélni, hogyha kevesebb vizeletet ürít, akkor az már egy figyelmeztető jel, akkor már könnyen infúzió adására kerülhet sor – mondta el dr. Csízy Zoltán gyermekgyógyász főorvos.

A gyomor- és bélfertőzést általában vírus okozza, a betegség, ha szövődménymentes, 4-5 nap alatt lezajlik. Az egri kórház látogatási tilalma visszavonásig érvényes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!