2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

„Viráglocsolóval ütöttem” – elegük van a bulinegyedben élőknek

2016. november 27., vasárnap 12:50, frissítve: vasárnap 17:35

Nem jól tűrik a budapestiek a magánszállásokon bulizó hétvégi turistákat. A hoteltulajdonosok szerint az Airbnbzők azért tudnak olcsóbbak lenni, mert nem fizetnek adót. Az első, lakáskiadókat képviselő szervezet vezetője viszont azt állítja, nem ők, hanem a partihostelek okozzák a feszültséget.

Duna felett átívelő hidak, patinás épületek, a budai oldalon a Gellérthegy a Citadellával. A látvány évente 3,2 millió turistát vonz. A fiatalok többsége a magánszállásokat választja. Az angol nevén ismert Airbnb a világhálón, közösségi szolgáltatásnak indult, magánszemélyek osztották meg szobájukat kispénzű turistákkal, csekély összegért. Ma már több benne az üzlet.

– A Booking.com-ot használjuk, hogy lakást béreljünk, és lefoglaltuk itt a lakásunkat, amikor nyaralni jöttünk. 3 éjszakért fizetünk 104 eurót…..34 ezer forintot körülbelül.
– Összesen?
– Öten egyenként.

(Egy portugál turista)

Több társasházban azt szeretnék elérni a lakók, hogy ne lehessen lakáshoteleket üzemeltetni. A törvény szerint azonban a magántulajdonával mindenki azt tesz, amit akar.

„Ordítoznak, meg WC-nek használják, mindennap bepisilnek ide a kapualjba…” – A bulinegyedben élők egy kis nyugalomra vágynának. A környéken több mint 300 kocsma üzemel.

– Én egyet se engednék be, ilyen turistákra van szükség, akik itten mindenféle maskarába felöltöznek és itt tartanak legénybúcsút, meg mittudomén, fölmásznak nekem ide a rácsra és itten lóbálják magukat. Hát hogy képzeli, uram?!
– Ilyenek is előfordulnak, hogy lóbálnak?
– Mi az hogy, hát itt hintáznak, és akkor kinyitottam az ablakot, hogy ő ide be akar jönni meg, úgy a viráglocsólóval ütöttem a kezit.

(Rédei Mihályné helyi lakos)

Tiltakoznak a szállodások is. Az érveik hasonlóak, mint az egykori Uber ellen ágáló taxisoké voltak, azt szeretnék elérni, hogy a közösségi lakáskiadók is ugyanazokat a műszaki, biztonsági és higiéniai előírásokat tartsák be, mint a profik. A hoteltulajdonosok szerint az Airbnbzők azért tudnak olcsóbbak lenni, mert nem fizetnek adót. Az első, lakáskiadókat képviselő szervezet vezetője azt állítja, ők nem tesznek keresztbe a szállodásoknak. Rege Mihály úgy véli, a romkocsmák szállásainak közönsége okozza a problémákat.

„Vannak ezek a partihostelek így hirdeti magát, hogy partihostel, az a koncepciójuk, hogy oda azért menjél, hogy minden kontrolltól meg tudj szabadulni: igyál, bulizzál. Most akkor nem sorolom, és nem arról szól ez a történet, hogy jöjjünk ide, Budapestre, nézzük meg ezt a várost” – hívta fel a figyelmet Rege Mihály, a U&B Management ügyvezetője.

– Szeretnénk szobát kivenni, az árak érdekelnének.
– Tudod, mi egy partihostel vagyunk.... az emberek pisilni és szexelni fognak a szobában... nem igazán lehet aludni... ezt mindenkinek elmondjuk, mielőtt bejelentkezik...

Hétvégére egy 10 ágyas szobában 4000 forintba kerül egy ágy éjszakánként az egyik VI. kerületi nemzetközi hostelben. Ez jóval olcsóbb, mint egy szállodai szoba.

– Néhányan esetleg a legénybúcsú után hoznának fel lányokat ide, lehetséges ez, vagy van erre valami szabály?
– Hát annyi van, hogy ez egy nemzetközi hostel, nem tartózkodhatnak itt magyarok. Ez az egyetlen szabály igazából.

Valamikor Budapest megannyi étterméről, borozójáról, cukrászdájáról volt híres. Az utóbbi években viszont inkább a már-már hungarikummá vált romkocsmák fémjelzik a várost, Budapest ennek is köszönhetően a féktelen partik egyik európai fővárosává vált.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!