2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Világörökségi területeken szerzett elővásárlási jogot az állam

Hír TV

2018. április 1., vasárnap 08:15, frissítve: péntek 16:52

A tokaji ingatlanok között sok borospince is található. Sokan nem értik, miért nem értékesíthetik szabadon ingatlanjaikat, és nem biztosak abban sem, hogy az állam jobb gazda lenne, mint egy rokon vagy ismerős. A térség jobbikos képviselőjelöltje egyetért az állam elővásárlási jogával.

Hercegkút egy 600-700 lelkes falu Sárospatak szomszédságában. A tokaji borvidékhez tartozik, amely 2002 óta a világörökség része. A védett területen két pincesor található a községben. A kormányoldal tavaly decemberben döntött úgy, hogy az államnak elővásárlási joga legyen a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra, köztük a hercegkúti pincékre is. Ezt a helyieknek azóta meg is írta a kormányhivatal.

Egyesek morgolódnak, amiért nem értékesíthetik szabadon az ingatlan vagyonukat.

– Ha van egy jó ismerősöm, tegyük fel, akárki, ő meg szeretné vásárolni, akkor azt mondom, hogy a barátom, kész, vedd meg te, ne az állam. Mert milyen jogon tart ő elővásárlási jogot, hogy ő legyen az első, akinek én eladom? – tette fel a kérdést egy neve elhallgatását kérő lakos.

Komlóska szintén a tokaji borvidéken fekszik. A kis falu polgármestere azt a kormányrendeletet böngészi, amely tételesen az állam elővásárlási jogával érintett ingatlanokat. Köteles László azt mondja: a hozzá forduló helyiek többsége nem érti, miért lenne az állam jobb gazda, mint egy rokon vagy egy ismerős.

– Közben azt is kiderítettük, hogy egy pincesoron nem mindegyik pincére jegyezték be az elővásárlási jogot. Látjuk, hogy a többségében helyben élő kisembereknek, gazdálkodóknak a pincéjére rájegyezték az elővásárlást, míg mondjuk a helyi polgármesterére vagy az itt birtokot létesítő politikuséra vagy a helyi országgyűlési képviselőjére nem biztos, hogy bejegyezték az elővásárlási jogokat – nyilatkozta Köteles László polgármester.

A térség jobbikos képviselőjelöltje egyetért az állam elővásárlási jogával.

– A pozitív rész, ahogy említettem, hogy megvédjük a külföldiektől a világörökségi részünket, a negatív az, hogy milyen formában fogjuk megvédeni. Hiszen nem tudjuk, mi alapján fognak dönteni arról, hogy kinek az ingatlanját, pincéjét fogják megvásárolni, kinek fogják engedni, hogy megvásároljon egy ingatlant vagy egy építményt, és ki lesz az, aki az államnak kell hogy eladja az ingatlanokat – fogalmazott Mikola Gergely.

Az állam eddig félszáz ingatlantulajdonostól kapott ajánlatot.

 

Helyreigazítás

2018. április 1. napján megjelent „Világörökségi területeken szerzett elővásárlási jogot az állam” című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy a világörökségi területeken az állam javára nem jegyeztek be elővásárlási jogot Hercegkút község polgármesterének, Rák Józsefnek, illetve hozzátartozóinak a pincéire. Ezzel szemben a valóság az, hogy Rák Józsefnek nincs a tulajdonában pince, valamint hozzátartozói tulajdonában álló pincékre pedig az elővásárlási jog bejegyzésre került.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!