2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Vesztettek a dolgozók a Zsolnay-perben

Hír TV

2018. február 14., szerda 13:40

Ráfizettek az önkormányzati csábításra a Zsolnay Porcelánmanufaktúra egykori dolgozói: másodfokon is elveszítették azt a munkaügyi pert, amelyet korábbi munkáltatójuk indított ellenük: a bíróság jogellenesnek találta a tömeges felmondást.

„Az elsőfokú bíróság 23. sorszámú ítéletét és 41. sorszámú ítéletét fellebbezésben nem támadott részében nem érinti, fellebbezett részében helybenhagyja” – 2016 nyarán több mint 130 dolgozó mondott fel egyszerre a Zsolnaynál a pécsi porcelánmanufaktúra felszámolásának hírére. Valamennyiüket az önkormányzat által alapított Ledina Kft. csábította el. A város azt tervezte, hogy a vállalkozás viszi tovább a porcelángyártást. Csakhogy a bíróság megszüntette a felszámolási eljárást a manufaktúra ellen, a Zsolnay pedig beperelte a távozókat. Első fokon a manufaktúra nyert, ám a dolgozók fellebbeztek.

„A tényállás megváltoztatására a fellebbező felperesek fellebbezésében felhozottak alapján nem volt alap. A vitatott ténymegállapítással a másodfokú bíróság egyetértett, az a rendelkezésre álló bizonyítékok mérlegelése eredményeként helyesen került megállapításra” – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék bírója, Bartalné Mentes Judit.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra jogi képviselője elégedett a munkaügyi bíróság jogerős döntésével.

„Másfél évvel ezelőtt Pécs város önkormányzata egy támadást indított a Zsolnayval szemben, amely támadásnak az egyik eleme volt a munkavállalók kiszervezése. Ennek az ügynek ma pont került a végére, gyakorlatilag a munkáltatónak adott igazat az első és a másodfokú bíróság is, megállapította, hogy jogellenes volt a felmondása a munkavállalóknak” – mondta Bodnár Imre ügyvéd.

A dolgozóknak fejenként több mint 25 ezer forint perköltséget, továbbá egyhavi távolléti díjnak megfelelő összeget kell megfizetniük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!