2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Veszélyhelyzetben használható tudást kapnak a fiatalok

Hír TV

2018. szeptember 8., szombat 12:42, frissítve: szombat 13:14

Minden megyében lesz olyan középiskola, ahol honvéd-kadétképzés indul jövő szeptembertől – jelentette be Simicskó István kormánybiztos Kiskunmajsán. A helyi katolikus gimnázium is csatlakozik a programhoz, itt várhatóan egy osztályban kapnak majd honvédelmi oktatást a diákok. A 4+1 osztályos képzés szakmát ad, és pluszpontokat jelent majd a szakirányú továbbtanuláshoz.

Önvédelem, elsősegély, lövészet, harcászati ismeretek és hazafias nevelés – többek között ezekre épül a jövőre induló kadétképzés. A hazafias és a honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos szerint a program a világ változásaira készíti fel a fiatalokat.

„Ha fokozatosan haladunk előre, megyénként egy-egy iskolával le tudunk szerződni, és el tudjuk indítani a kadétképzést, akkor már sokat teszünk. Nyilván itt nincs felső határ. Tehát azt kell látni, hogy ez egy értékes képzés. És önkéntes alapon, ha egy iskolát érdekel, akkor lehetővé kell tenni számára, hogy ebben részt vehessen, hiszen olyan többlettudást ad a gyermekeknek, amely nem csak egyfajta katonai előképzést jelent, hanem túlélési képességet erősít, elsősegélynyújtásra tanítják meg a fiatalokat, tájékozódási képességet erősítik, önvédelmet erősítik, önvédelmi képességeket, ezek mind-mind veszélyhelyzetben használható tudást adnak” – sorolta Simicskó István.

A kadétképzésben résztvevő fiatalok szakgimnáziumi keretek között négy év után ć az általános érettségi bizonyítvány mellé – honvéd kadét ügykezelő, az ötödik év után honvéd kadét ügyintéző szakmát szerezhetnek. Továbbtanuláskor a diákok plusz pontokra számíthatnak, ha jelentkeznek a Nemzetvédelmi Egyetemre vagy az Altiszti Akadémiára.

„A szakmai ismeretek alapvetően tehát katonai ismeretekhez kötődnek. Ezek között ilyenek, mint a szakmai informatika, szakmai nyelvnek a tanulmányozása, hadtörténeti ismeretek, közigazgatási ismeretek, jogi ismeretek, illetve vannak kifejezetten katonai jellegű ismeretek, tehát alakiság, lőgyakorlatok, harcászat, önvédelmi ismeretek és gyakorlat” – ismertette Farkas Zoltán, a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium igazgatója.

A sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője bejelentette: a hazafias nevelés jegyében honvédelmi ismereteket átadó látogatóközpont épül Kunszálláson.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!