2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Veszélyes hulladék rohad a hordókban, feljelentést tett az Együtt

2015. április 10., péntek 21:25, frissítve: péntek 21:38

Környezetkárosítás miatt tett feljelentést az Együtt a Budapesti Vegyi Művek veszélyes hulladéka ügyében. Az Illatos úti üzem hét éve leállt, a cég felszámolása azóta is tart. A területen azonban máig veszélyes hulladékot, valamint tűz- és robbanásveszélyes anyagokat tárolnak, ami az ellenzéki párt szerint több tízezer ember egészségét veszélyezteti. A kerület Fideszes vezetése is kormányzati beavatkozást sürget.

Tízezer hordónyi veszélyes hulladék szétrohadt hordókban a szabad ég alatt – ez van egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén. A gyár 130 éven át működött, felszámolása 2008 óta tart. A veszélyes hulladék felszámolására azóta sincs pénz. „A környezetvédelmi hatóságnak van tudomása a problémáról és minden szükséges, a hatáskörébe tartozó intézkedést ezidáig megtett. A 2000 tonna hulladék felmérése megtörtént, és kötelezte is a felszámolás alatt álló Vegyiművek Zrt.-t a hulladék elszállítására, és nem csak a hulladékok elszállítására, hanem a felszín alatti rétegek elszennyeződése érdekében a kármentesítési beavatkozás elvégzésére is kötelezte, ezzel összefüggésben szeretném még elmondani, hogy több mint 68 millió forint bírság került kiszabásra eddig” – közölte Bartus Adrienn, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának főosztályvezetője.

A telephely a IX. kerületben van, de közelsége miatt érintett a XIX. és a XX. kerület is. Az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője szerint több tízezer ember egészségét veszélyezteti a jelenlegi helyzet, ezért feljelentést is tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál és azonnali kormányzati beavatkozást sürget. „Ez nem egy új keletű probléma, minden hatóság, politikusok, önkormányzatok, mindenki tudott a helyzetről, folyamatosan foglalkoztak vele, és mégsem történt egyetlen lépés sem abban az ügyben, hogy ezt megszüntessék. Itt emberek ezreinek az egészsége van veszélyben, lépni kéne mindenképpen egy azonnali kormányzati beavatkozás szükséges ahhoz, hogy az állapotokat megszüntessük” – mondta Baranyi Krisztina, az Együtt képviselője.

Állami segítségre számít Ferencváros vezetése is. A kármentesítés becslések szerint több milliárd forintba kerülhet, amire az önkormányzatnak nincs pénze. Egyelőre azért nincs pontos összeg sem, mert amíg a hordók a helyszínen vannak, a szakemberek azt sem tudják felmérni, hogy milyen munkálatokra van szükség. „Mi előkészítettünk dr. Vas Imre országgyűlési képviselővel egy előterjesztést, amiből kormány-előterjesztés lesz V. Németh Zsolt államtitkár úrral. Egy levelet is írtunk ezt megerősítendő a mai nappal és azt várjuk, hogy egy stratégia készüljön a kármentesítésig bezárólag. Tehát először a hordók elszállítása, ez a sürgősebb probléma, és aztán a terület kármentesítése, ami több milliárd forintba kerül. Erre egy középtávú program keretében sort kell keríteni” – mondta Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

A tervek szerint uniós forrásból kármentesítenék a területet, ám erre addig esély sincs, amíg a cég felszámolása tart és a tulajdoni viszonyok nem tisztázódnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!