2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:30

Vérzések, törések, életveszély: volt munka Miskolc utcáin

Hír TV

2018. szeptember 8., szombat 13:54

58 csapat részvételével zajlik a 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny Miskolcon. A programra közel 300-an neveztek az ország minden pontjáról. A feladatokat a város utcáin kell megoldaniuk a versenyzőknek, ennek során bemutatják többek között a szakszerű vérzéscsillapítást és újraélesztést is. A Magyar Vöröskereszt célja, hogy minél többen tudjanak elsősegélyt nyújtani, és a megfelelő módon segítséget kérni baj esetén.

A 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyt idén Miskolcon rendezték meg. A Magyar Vöröskereszt a város utcáira, az emberek közé építette fel állomásait.

„A feladatoknál azért az, hogy egy vérzéscsillapítás, egy törésnek az ellátása, illetve újraélesztés legyen benne, erre nagy figyelmet fordítottunk. Főleg azért, hogy az életveszélyes helyzeteket tényleg sokszor egyszerűbb mozdulatokkal meg lehet oldani, de hogy ezt felismerjék a tünetek alapján, és hogy azután a jó ellátást megtegyék, erre azért már kell egyfajta gyakorlati ismeret, készség” – magyarázta Kardos István, a szervezet főigazgatója.

Az elsősegélynyújtás világnapján megrendezett versenyen 290-en vettek részt. Gyermek, ifjúsági, és felnőtt kategóriában az ország minden megyéjéből érkeztek jelentkezők.

„Békés megyéből érkeztünk, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szentgyörgyi Albert Gimnáziumából. Próbálunk nyerni, igyekszünk a legjobbat adni, hűek maradni a sporthoz, és szakunkhoz, és igyekszünk mindent megtenni, amit egy elsősegélynyújtónak kell” – fogalmazott az egyik fiú résztvevő.

A versenyzők közül többen az egészségügyben képzelik el a jövőjüket. „Engem már kiskorom óta érdekel ez az elsősegély, és abban is szeretnék dolgozni, és most a gimnáziumban adódott egy ilyen lehetőség, hogy jelentkezhetünk felkészülni, versenyekre járni, és éltem a lehetőséggel” – mondta a Hír TV-nek az egyik lány versenyző.

A szakemberekből álló zsűri az életből vett szituációk alapján dolgozta ki a feladatokat. A 8 kilométer hosszú, 21 állomásos körpályán a szakszerű elsősegélynyújtást pontozzák.

„A gyakorlatiasság nagyon fontos, és valamennyi csapatnál ez egy meghatározó eleme, hogy mennyire tudják ezt a manualitásban, a tényleges tevékenységek szintjén, a szakmai tudáson túl megvalósítani” – emelte ki Dr. Betlehem József, a zsűribizottság elnöke.

Az elsősegélynyújtó versenyben idén először nem helyezésért, hanem különböző minősítésekért küzdöttek a csapatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!