2018. szeptember 21.,
péntek, Máté, Mirella napja

Verhető a Fidesz Pécsen, még sincs ellenzéki megállapodás

2017. december 18., hétfő 18:00, frissítve: hétfő 20:07

Pécsen mindkét választókerületben jó eséllyel nyerhet jövőre egy közös ellenzéki jelölt, ennek ellenére a pártok nem állapodtak meg koordinációról. Mellár Tamás, aki független jelöltként indulna, úgy látja, januárban ez még változhat.

A pécsi 1. és 2. számú egyéni választókerület egyaránt azok közé a billegő kerületek közé tartozik, amelyeken jövő áprilisban könnyen múlhat a Fidesz kétharmada vagy többsége. A legutóbbi választáson mindkét választókerületben alig 5 százalékponttal nyert a fideszes jelölt, kizárólag az ellenzék széttagoltsága miatt vihették el a pécsi mandátumot. Az 1-es választókerületben Csizi Péter 37,19 százalékkal, a 2-esben Hoppál Péter 36,27 százalékkal nyert, a második helyre mindkét helyen az MSZP–Együtt–DK jelöltje futott be 33 százalék körüli eredménnyel, s az LMP és a Jobbik jelöltjei is összeszedtek együtt több mint 25 százalékot. A két pécsi kerület tehát tehát jó példa azokra a kerületekre – ahogyan arra többek között a Pápay György-féle Viszlát, Kétharmad kezdeményezés is felhívta a figyelmet –, ahol az ellenzék profitálhatna a koordinált indulásból, vagyis ha a Fidesz jelöltjével szemben csak egy ellenzéki indulna.

Egyelőre mindenki külön

Az év elején fel is ajánlotta indulását Mellár Tamás közgazdász, pécsi független önkormányzati képviselő. Elképzelése szerint párton kívüli szakemberként alkalmas lenne közös jelöltnek az 1-es választókerületben. Több ellenzéki párttal is tárgyalt, azonban egyelőre nem kapott egyértelmű felkérést. Mellár többször elmondta, abban az esetben indulna csak a választáson, ha az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK közül legalább három támogatja, vagy nem indít ellene jelöltet, illetve ha nem kerül elő nála esélyesebb ellenzéki jelölt.

Egyelőre azonban úgy tűnik, az ellenzéki pártok jövőre is saját jelöltjeiket indítanák el egymás ellen, ugyanolyan módon, ami 2014-ben két fideszes mandátumhoz vezetett. Az LMP a múlt héten jelentette be, hogy Csizi Péter választókerületében Keresztes László Lórántot, Hoppál Péter ellen pedig Hohn Krisztinát, az Új Kezdet párt alelnökét indítja.

 
Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, Páva Zsolt pécsi polgármester és Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke
MTI, Magyar Nemzet
 

Szintén saját jelöltjeit indítja a Jobbik: az 1-es számú választókörzetben Fogarasi Gábort, a 2-es számúban Gyimesi Gábort. Kérdésünkre a párt szóvivője kijelentette, hogy „a Jobbik az összes választókerületben saját jelöltet indít a 2018-as országgyűlési választáson”.

Az MSZP ugyan szintén tárgyalt Mellár Tamással, de most kérdésünkre azt mondták, Baranya megye 1-es választókörzetében a jelöltjük Tóth Bertalan frakcióvezető, a 2-esben Szakács László frakcióvezető-helyettes lesz. Hozzátették azonban: „elképzelhetőnek tartják, hogy az MSZP beálljon egy párton kívüli jelölt mögé, amennyiben más demokratikus ellenzéki pártok bizalmát is bírná, és képes lehetne legyőzni a fideszes jelöltet”.

Januárban lehetnek visszalépések

Mellár Tamás a Hír TV-nek elmondta, továbbra is áll az az ígérete, hogy csak akkor indul el függetlenként, ha a négy nagy ellenzéki pártból legalább három támogatja, illetve visszalép, akkor is, ha a helyi felmérésen az egyik ellenzéki jelölt népszerűbbnek bizonyul nála. A KSH volt elnöke szerint egyébként nem lehet véglegesnek tekinteni a pártok által bejelentett jelöltlistákat, szerinte bár előfordulhat, hogy végül nem tudnak megegyezni egymással a közös jelöltekről, ezek a bejelentések inkább az egymás közötti alkudozást szolgálják.

„Az ellenzéki pártoknak még korai bejelenteniük a végleges jelölteket, és nem érné meg nekik előre bejelenteni, hogy hol hajlandók visszalépni. Amikor bejelentik, hogy saját jelöltet indítanak egy-egy választókerületben, az csupán az első tárgyalási pozíció, amelyből később az egymás közti tárgyalásokon még alkudni lehet” – hangsúlyozta Mellár Tamás.

„A pécsi választás miatt nem aggódom”

A közgazdász elmondta, a napokban még tárgyalt vele az MSZP, illetve részt vett az LMP jelöltállító gyűlésén, mindkét párttól pozitív jelzéseket kapott. Szerinte januárban még lehetnek visszalépések, de azt még nem tudja megmondani, hol, a pártok közötti tárgyalásokban ő nem vesz részt. „Én a pécsi választás miatt annyira nem aggódom, akkor sem, ha végül nem én indulhatok. Azt szeretném, ha ellenzéki jelölt nyerne Pécsen, az, hogy az én vagyok-e vagy más, másodlagos kérdés” – fogalmazott.

Mellár szerint egyébként az elmúlt négy évben valószínűleg csökkent, vagy talán el is veszett a Fidesz előnye. „Mind a város, mint a megye nagy része stagnál, nem valósultak meg azok a fejlesztések, amelyeket a kormány még a választás versenyben megígért. Új munkahelyek lényegében nem nyíltak, az elvándorlás az ország más megyéibe pedig egyre nő. Ez különösen látszik az egyetemi felvételikből: a PTE-n egyre kevesebb diák marad a mesterképzésben és a doktori iskolákban.”

A közgazdász szerint nem tett jót a Fidesz népszerűségének az önkormányzat csődje és Pécs „gyámság alá” helyezése – mostanra a város pénzügyek irányítását és az önkormányzat működtetését gyakorlatilag teljesen átvette az államkincstár. Bár az önkormányzat feletti irányítás átvételét a kormány igyekezett úgy kommunikálni, hogy „megmentették Pécset”, Mellár Tamás szerint a legtöbben inkább a – szintén fideszes vezetésű – önkormányzat kudarcaként fogták fel a város csődjét, és inkább veszélyforrásnak tartják azt, hogy Pécs lényegében elvesztette az önkormányzatiságát, érdekérvényesítési képességét.