2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Verhető a Fidesz a XVI. kerületben

Hír TV

2018. április 1., vasárnap 11:00, frissítve: vasárnap 12:21

Az Együtt színeiben induló Vajda Zoltán a legintegratívabb ellenzéki jelölt Budapest 13-as számú választókerületében, így neki lenne a legnagyobb esélye ellenzéki mandátumszerzésre, ám a Közös Ország Mozgalom felmérése szerint csak akkor tudná legyőzni a fideszes Szatmáry Kristófot, ha egyedül, szemtől szemben állnának. Ebben az esetben az Együtt jelöltje a szavazók 39 százalékának, a Fideszé pedig a 37 százalékának a voksát nyerné el.

A XVI. kerületen kívül Alsórákost és Kiszuglót magába foglaló, Budapest 13-as számú választókerületben 2014-ben az országos átlaghoz képest inkább balra húzó választási eredmény született: az Összefogás listája 10 százalékponttal teljesített jobban ott, mint országosan, az LMP pedig országos listás eredményének majdnem a kétszeresét érte el a kerületben, alapjában véve a nem szavazók táborának rovására. A Fidesz–KDNP 4 ponttal jobban, míg a Jobbik ugyanennyivel rosszabbul teljesített helyben, mint országosan. A 42 százalékot elérő fideszes Szatmáry Kristóf egyébként 3,5 ponttal verte az idei választás egyik miniszterelnök-jelöltjét, a 38 százalékot elérő Karácsony Gergelyt, a jobbikos Kredits Krisztina 11 százalékot szerzett, az LMP-s Mizsei László pedig 6-ot.

A kutatás megerősítette azt a hódmezővásárhelyi polgármester-választás meglepő eredményei által és korábbi országos választások tanulságai által is táplált gyanút, hogy a Fidesz–KDNP jelentős előnye az utóbbi időszak közvélemény-kutatásaiban részben annak tudható be, hogy a kormánypárt támogatói másoknál nagyobb arányban válaszolnak őszintén a közvélemény-kutatók kérdéseire. Az elvileg véletlenszerűen kiválasztott interjúalanyok közül a 2014-es valós eredmények alapján várhatónál 17 százalékkal többen válaszoltak az akkori pártlistás szavazatukra vonatkozó kérdésünkre a Fidesz–KDNP megnevezésével. 

„Négy év demográfiai változásai semmiképpen nem vezethettek a választóközönség ilyen átalakulásához, ezért azt feltételezzük, hogy az 1000 ember nyers adatai a jelenlegi szavazási szándékok tekintetében is eltúlozzák a Fidesz–KDNP és alulbecslik az ellenzék támogatottságát” – írja az elemzés.

Relatív többségben, 50 százaléknyian vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, azzal a 32 százalékkal szemben, amely megtartaná az Orbán-kormányt. A válaszadók mindössze 18 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A kutatók szerint a listás szavazatok várható megoszlása elsősorban amiatt változott 2014-hez képest, hogy az idén az MSZP és a Párbeszéd közös, az Együtt és a DK viszont külön listával indul, míg 2014-ben ez a négy párt plusz a Magyar Liberális Párt egy ötpárti közös listán indult Összefogás névvel. 2018-ban listáik együttes szavazataránya majdnem eléri a 2014-es közös lista szavazatarányát, a négy évvel ezelőtti 26 százalékhoz képest most 24 százalék támogatja összesen a négy párt listáját: az MSZP–Párbeszédet 13 százalék, a DK-t 9 százalék, az Együttet 2 százalék választja. Az LMP egy százalékpontot csökkent, a Jobbik kettőt, a Fidesz támogatottsága szintén 1-et. A Momentum támogatottsága nem éri el a fél százalékot sem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!